Слънчевата рибка е лакомник №1

22 September 2021
Добромир ДОБРЕВ
Такива едри слънчевки се хващат рядко у нас
Такива едри слънчевки се хващат рядко у нас

Перфектна е за риболов от деца и начинаещи

Става ли слънчевата рибка за ловене или не? В това се питат мнозина, закачили на кукичката си този вид. Всеки начинаещ риболовец вероятно вече се е срещал с нея. Наричат я още слънчак, часовник, царичка, циганка.

Има я навсякъде по язовири и блата, че дори и в някои реки и няма как да не реагира на подадения в плитка вода червей. За новобранците слънчевата рибка е добра възможност да усвоят някои основни практически постановки, свързани с кълването и навременното засичане. Децата започват с нея, нали именно тя замести вездесъщата кротушка от времето на бащите и дядовците ни.

Веднъж увиснала на куката, слънчевката започва да създава проблеми за неопитната ръка. Ако въдичарят се е забавил със засичането, най-вероятно е рибката да е погълнала куката толкова дълбоко, че тя вече е в стомаха й. Опитите да се освободи с изтегляне чрез въртеливо движение не дават резултат, не помага даже и сигурният в други случаи кукоизваждач. Видял се в безизходица, младият въдичар е готов да скъса влакното и да връзва нова кука.

Не бързайте!

Въпреки нужното уважение към водните обитатели една слънчева рибка не струва повече от забитата в гърлото й кука. Още повече че тази рибка, уж красива и екзотична на външен вид, върши куп поразии. Тя старателно обира хайвера на ценните видове, отложен в плитчините, и присъствието й по нашите водоеми е нежелано.

Ако не може с пръст да се достигне куката, разрез с нож ще помогне тя да се освободи, без да се налага късане. Не тъгувайте за жертвата. Така може би сте дали живот на други, по-скъпоценни видове рибоци.

Лакомията на слънчевките е безгранична, не е чудно да нагълтат кука, която далеч не отговаря на големината им, стига на нея да има парче червей. Все пак това е пътят да намалите хирургическите намеси, ако този риболов ви доставя удоволствие - с по-голяма кука, която да не могат да гълтат. Дори да е несъразмерно голяма, няма да ги откаже от привлекателния червей. Всъщност често другите риби, за които сме се настроили предварително, остават недостижими по една или друга причина. Спокойната плувка, особено за доста продължително време, не е приятна гледка. Ако работата наистина отива на зле и няма изгледи за съществена промяна, скъсете дистанцията, намалете дълбочината и плувката ще "оживее". Жълто-зелените лакомници ще се отзоват на часа.

Слънчевите рибки стават и за ядене
Слънчевите рибки стават и за ядене

Не е вярно, че не са вкусни

Мнозина си мислят, че слънчевите рибки не стават за ядене. Рибарите често ги хвърлят на брега, други предпочитат да зарадват с тях домашните си любимци. В действителност този вид е привнесен от Америка като декоративен за отглеждане в аквариуми. Пуснати на свобода, слънчевките намериха отлични условия за размножаване по нашите ширини. В САЩ те могат да достигнат до 40 см дължина и тегло от 0,7 кг. Тук са доста по-дребни и най-често на куката се закачат рибки до 10 см.

Ще останете изненадани колко вкусно бяло месо имат. След като почистите рибката, най-добре е да я препържите, за да нямате проблем с дребните кости. Месото се поръсва със сол и се овалва в царевично брашно. Пържи се до златисто, след което рибката става хрупкава и се яде цяла.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/