Риба като делфин измъкват край Плевен

16 September 2021
Добромир ДОБРЕВ
Ахмед не може да повярва какво е уловил
Ахмед не може да повярва какво е уловил

Не риба, а цял делфин!

Истински воден исполин успя да улови рибар с въдицата си от язовир "Горни Дъбник". Пред невярващите погледи на очевидците животното е заковало кантара на 63 килограма.

Всъщност майсторът Ахмед Мустафов след дълга битка издърпва на брега гигантска риба от вида толстолоб. Заради голямата й глава и изразителните черни очи тя прилича досущ на черноморски делфин. Великанският екземпляр едва се събира в кепа. Когато щастливият рибар ляга на брега до рибата, той е дълъг почти колкото нея.

"Бях заметнал за шаран. Толстолобът ми клъвна на стръв от две зрънца изкуствена царевица. Това е доста необяснимо по принцип, защото този вид се храни с планктон", разказа пред "България Днес" Мустафов. Риболовецът, който е от Плевен, често посещава любимия си язовир "Горни Дъбник" с приятели. Толстолобът наподобява черноморски делфин

Толстолобът наподобява черноморски делфин

"Борбата при изваждането на толстолоба продължи около два часа. Не бях виждал толкова голяма риба до този момент. За мен е истински рекорд", признава още късметлията.

Толстолобът е внесен в нашата страна през 60-те години на миналия век от Азия. Тази риба е типичен филтратор и се храни с планктонни организми от растителен и животински произход. Когато усети опасност, прави ефектни скокове над повърхността, с което също наподобява делфин. Обича сравнително топла вода с температура над 18 градуса. Съзрява на 5-7-годишна възраст и живее до около 20 години. Уловеният от "Горни Дъбник" екземпляр със сигурност е ветеран. Туловището едва влиза в кеп

Туловището едва влиза в кеп

В България и двата подвида - пъстър и бял толстолоб, се размножават само по изкуствен път. Доказателства за естественото му възпроизводство по нашите ширини има единствено в река Дунав, където в румънските плитчини водата се нагрява до необходимите градуси, за да се излюпи хайверът.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/