Заки, който падна от самолета в Кабул се страхувал, че талибаните ще забранят футбола

25 August 2021
MenTrend.bg онлайн

Историята на 17-годишният афганистански футболист Заки Анвари, който се опита да се хване за излитащ от Кабул самолет и падна от високо, потресе целия свят.

В онзи ден, когато стотици афганистанци се втурнаха по пистите на международното летище "Хамид Карзай" в отчаян опит да намерят спасение от талибаните, превзели Кабул, Заки успял да си проправи път сред тълпата и ловко се хванал за шасито на рулиращия 140-тонен транспортен самолет С-17 на ВВС на САЩ.

В тази лудост Заки Анвари не е сам. Около него има цяла група млади и атлетични мъже, които се държат здраво докато самолетът все повече увеличава скоростта. Някой от тази група дори снима с телефона си. Вижда се как други от групата, хванала се под дясното крило, махат победоносно на тълпата край пистата.

Тъй като C-17 набира все повече скорост, повечето от момчетата започват да гледат уплашено.

Хей, къде отиваме - вика един от младите мъже - вятърът ще ни отнесе. Някои губят кураж и скачат в движение, търкаляйки се по пистата.
Заки Анвари не се отказва. Той се държи здраво и е решен да се спаси от талибаните. Малко по-късно, когато самолетът е вече във въздуха в далечината се виждат две падащи от високо тела. Едното е на младата футболна надежда Заки Анвари.

Заки Анвари е роден в Кабул две години след като коалицията, ръководена от САЩ, сваля талибаните и в навечерието на новата конституция на Афганистан. Баща му е бизнесмен и семейството не изпитва лишения, живеейки в столицата - социално най-либералния град в страната.

Заки учи в елитната френска гимназия, чийто кампус е до президентския дворец. Става капитан на училищния отбор по футбол, където предпочита да играе с номер 10 - като идола му Лио Меси. Заки е особено щастлив, когато го канят да стане част от националния юношески отбор на Афганистан. Приятелите му от училище си спомнят, че тогава почерпил всички с хамбургери. 

Заки и момчетата, хванати за шасито на онзи самолет са от поколението, което не се е сблъсквало с талибаните. То е израснало само с разказите за тяхното чудовищно управление и също така с американски екшън филми, чийто герои могат да правят подобни неща - да летят от външната страна на самолет. Като Том Круз в една от сериите на "Мисията невъзможна".

Към 2017 г. войната все повече навлиза по реален начин в живота на тези момчета. През лятото на тази година един талибански атентатор-самоубиец се взривява на кръстовището до училището. Заки и съучениците му са ужасени. Училището е затворено за седмица, а Заки дълго не може да се отърси от този кошмар наяве.

Във фейсбук страницата си Заки изглежда уверен и решителен младеж. Горд със своята червена футболна фланелка. На друг пост е пуснал своя снимка в официални дрехи, под която е написал: "Ти сам рисуваш живота си, не давай четката на някой друг." 

Когато през август талибаните настъпват към Кабул настроението на Заки се помрачава. Той казва на по-големия си брат Закир, че талибаните ще съсипят мечтите му за футболна кариера.

Как ще продължим да играем, тези хора ще забранят футбола, ужасен е Заки. Негови познати са му казали, че на стадиона, където сега играе, преди талибаните са използвали за публични екзекуции и наказания като рязане на ръце. 

В понеделник сутринта на 16 август, когато талибаните вече влизат в Кабул заки казва на брат си, че отива да измие колата.
Малко преди 11 ч. той се обажда на Закир и в слушалката се чуват крясъците на голяма тълпа и шум от самолетни двигатели.

Аз съм на летището, казва Заки задъхано.

Нямаш нито виза, нито билет, моля те, върни се вкъщи, вика Закир.

Много съм близо до самолета, това е моят шанс, отвръща му Заки.

Това е последното, което Закир чува. На другия ден му се обажда непознат глас, който пита: Познавате ли Заки Анвари?

Тялото на младия футболист е намерено на парчета край летището на Кабул. 

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/