Алкохолът или нацистите убиха шахматния гений Алехин

15 September 2021
Росен Димитров
Снимки: АРХИВ 168 ЧАСА
Снимки: АРХИВ 168 ЧАСА

 

Преди 75 години умира единственият коронован световен шампион по шахмат Александър Алехин. Смъртта му е тайнствена и все още мнозина я смятат за предизвикана.

Тя го застига в Португалия, където Алехин се е установил след края на войната. Той не може да отиде при жена си в Париж, тъй като във Франция го смятат за нацист и антисемит. Причината за това са няколко статии срещу еврейски шахматисти. Една от тях е статията “Арийски и еврейски шах”, публикувана в немския “Паризер цайтунг”.

В нея Алехин развива тезата, че евреите вредят на шаха, тъй като са прекалено рационални и това обеднява и ограбва шахматното творчество.

След Втората световна война той отрича да е писал тези статии и хвърля вината за тях върху главния редактор на вестника. По това време Алехин вече страда от тежка хипертония (горната граница на кръвното му налягане е удряла 280) и е бил силно депресиран.

Дългогодишната отдаденост на алкохола вече му е докарала цироза.

Алехин не е имал доходи и преживявал от сеанси на много дъски, които организирал приятелят му Франшишко Люпи, също шахматист.

През 1946 г. световният шампион е поканен да играе на турнир в Лондон, но поканата е оттеглена под натиска на холандеца Макс Еве и американеца Арнолд Денкер, и двамата с еврейски произход.

Макс Еве отнема световната титла на почти винаги пияния Алехин през 1935 г. и му я връща в мач реванш през 1937 г. През войната Еве моли руснака да спаси от концлагер гросмайсторите Оксам и Ландау. Алехин оставя молбите без отговор и след войната пояснява, че сам е бил заложник на нацистите и нямал влияние над тях.

И наистина, когато Франция капитулира през 1940 г., втората съпруга на Алехин - американската еврейка Грейс, е задържана в окупираната от нацистите част. За да я спаси от концлагер, той приема условието им да играе във всички турнири на Шахматния съюз на Велика Германия и го прави.

Научавайки за една анулирана покана, Алехин получава сърдечен пристъп. Води обаче преговори за мач под егидата на световната федерация по шах с Михаил Ботвиник в Нотингам. На 23 март 1946 г. Алехин е известен с телеграма за датата на мача. На другата сутрин го намират мъртъв в хотел “Парк” в Ещорил, близо до Лисабон.

Причината за смъртта на 54-годишния гений на шаха е неясна: сърдечен удар или задавяне с хапка месо. Има и версия, че е бил убит заради участието му в нацистки турнири.

Шахматните му постижения обаче са феноменални. Играл е в 87 турнира и е спечелил 62 от тях. Има общо 23 мача (от които 5 за световно първенство) и печели 17 от тях, 4 завършва наравно и губи само 2 (като 17-годишен юноша срещу Ненароков през 1909 г. и срещу Еве през 1935 г.). Носител е на световната шахматна корона от 1927 до 1935 г. и после от 1937 г. до смъртта си.

Алехин е уникален творец и импровизатор в шаха с феноменална памет. Тя му позволява да играе с лекота на сляпо. Рекордът му в такъв сеанс е 19 победи, 4 загуби и 9 ремита при 12-часова игра на 32 дъски едновременно.

Алехин е играл и в София. На 13 април 1936 г. в сеанс на 40 дъски той печели 26 партии, прави 10 ремита и инкасира 4 загуби от български шахматисти.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/