Филип опитал да спаси брака на Даяна, тя развила параноя, че планира да я убие

31 July 2021
Хортензия Маркова
Снимки: АРХИВ 168 ЧАСА
Снимки: АРХИВ 168 ЧАСА

Принцът се стараел да поддържа семейството цяло. Пишел загрижени писма до снаха си, но тонът му станал по-рязък, когато тя прекалила. Поведенчески психолог казва, че херцогът е бил “алфа-мъж, играещ бета-роля”. След смъртта на принцесата той бил най-загрижен за внуците си. Попитал Уилям, отказващ да е на погребението: “Ако аз вървя, ще вървиш ли с мен?”

Hе мога да си представя някой със здрав разум да ви остави заради Камила. Не одобряваме нито един от двамата да има любовници.

За мъж в неговата позиция Чарлз прояви глупост да рискува всичко с Камила. Никога не сме си и помисляли, че може да му се иска да ви остави заради нея. Такава перспектива дори не ни е влизала в главите. (...)

Ако бъда поканен, винаги ще направя всичко възможно, за да ви помогна с Чарлз, доколкото мога. Но съм напълно готов да призная, че нямам талант като брачен съветник! С най-мила любов, татко.

През лятото на 1992 г. принц Филип решава, че трябва да направи каквото може, за да спаси брака на сина си Чарлз и принцеса Даяна. Отношенията между престолонаследника и майката на синовете му са изключително обтегнати и вещаят бъдещи главоболия за Бъкингамския дворец, ако не бъдат фиксирани. Нездравият им съюз е благодатна тема за таблоидите. Херцогът на Единбург чувства като личен ангажимент да поддържа семейството цяло. Именно той е гръбнакът на личните взаимоотношения в кралската фамилия. Винаги съветва децата си, когато смята, че отстъпват от правия път и поведението им не е на нужната висота. Поема лично семейните драми на плещите си, за да спести тази отговорност на кралицата, доколкото може.

Д-р Питър Колет, поведенчески психолог и експерт по кралски език на тялото, е изказвал мнението, че принц Филип е бил “алфа-мъж, играещ бета-роля”. Той знаел, че мястото му е до кралицата или на две крачки зад нея, но никога не е можел да бъде просто страничен наблюдател на събитията.

Затова и пише няколко писма до Даяна, опитвайки се да скрепи обречената им връзка с Чарлз и да предпази монархията от сътресения. Принцесата на свой ред му отговаря.

Скъпи татко, бях особено трогната от последното ви писмо, което ми доказва, ако вече не го знаех, че наистина ви е грижа. Много сте скромен относно уменията ви на гид в брака и аз не съм съгласна с вас! Последното ви писмо показа голямо разбиране и такт и се надявам да успея да се възползвам от вашите съвети през следващите месеци, каквото и да донесат.

Кореспонденцията между двамата става достояние на пресата след смъртта на Даяна. Едни от писмата им изтичат през 2003 г. от бившия кралски иконом Пол Бърел, който позволява на Mirror да ги отпечатва като част от сериализацията на неговата книга “Кралска служба”. Някои са разкрити и по време на разследването на фаталната катастрофа, в която загиват Даяна и нейният партньор Доди ал Файед.

Всъщност още преди сянката на развода да надвисне над короната, бащата на престолонаследника прави всичко възможно да приобщи в семейството евентуалната бъдеща кралица.

Когато лейди Даяна Спенсър за първи път посещава замъка Балморал като гост на принц Чарлз в началото на осемдесетте, именно Филип полага най-големи усилия да я приветства. Херцогът на Единбург осъзнава, че тя е несигурна и много по-наивна от предишните изискани избраници на сина му. Принц Филип често сяда до нея на официални вечери в осветената на свещи трапезария и се старае да я ангажира в разговор, когато тя не знае какво да му каже. Дори когато поведението на принцесата става ирационално и според самия него, той все пак моли кралицата да бъде по-позитивна със снаха си.

В най-трудните моменти за Даяна херцогът й обяснява, че познава от първа ръка трудностите при сключването на брак с кралското семейство, и се опитва да я мотивира да се справи с нейния. След първото писмо от юни 1992 г. Филип пише на принцесата почти всеки ден. Предлага неща, които Даяна и Чарлз могат да правят заедно, и изброява общи интереси, които споделят.

В един от своите отговори, представени при дознанието от частния секретар на херцога сър Майлс Хънт-Дейвис, Даяна признава: Бих искала да знаете колко много ви се възхищавам за чудесния начин, по който сте се опитали да се примирите с този изключително труден семеен проблем.

Добрият тон се изостря и топлите думи отстъпват пред хладните обвинения, когато Андрю Мортън написва “Даяна: Нейната истинска история - по нейни собствени думи” - книга, пълна с бомби и откровения за напрегнатия брак между принцесата и престолонаследника.

Ингрид Сиуърд, кралски биограф и главен редактор на списание Majesty Magazine, по-късно казва пред британския Daily Mail, че Филип бил разярен от разкритията и обвинил кралица Елизабет II в протакане на въпроса дали Чарлз и Даяна трябва да се разведат. В същото време той бил ядосан най-вече на принцесата, чието поведение крайно го разочаровало. Демонстративно започнал да я игнорира на различни публични събития и изпратил до нея няколко гневни писма. В едно от тях я пита: Можете ли честно да се вгледате в сърцето си и да кажете, че връзката на Чарлз с Камила няма нищо общо с поведението ви към него в брака ви?

Много ясно дава да се разбере, че иска тя да осъзнае, че да бъдеш съпруга на престолонаследника - включва много повече от просто да бъдеш герой с британския народ.

Не забравя да изрази загриженост за нейната булимия и не пропуска да отбележи, че е добра майка, но може би е била твърде обсебваща със синовете си.

Малко след това херцогът си позволява да признае: Фу! Мислех, че може би съм прекалил с последното писмо.

Лечителката на Даяна - Симоне Симънс, е казвала, че кореспонденцията й с Филип от 1994-1995 г. вече не е била приятна за нея. Тя лично дори й прочела едно от писмата на херцога, което я разгневило сериозно.

Симпатията, която някога е имало между двамата към онзи момент, се трансформирала във взаимна неприязън и параноя от страна на Даяна, която се развежда с Чарлз през 1996 г.

“В своя Даяна-стил тя просто реши, че мрази Филип (това ми каза), и мисията му се провали. Стана доста параноична. Смяташе, че най-вече той иска тя да се махне от пътя”, свидетелства Сиуърд.

Принцесата дори споделя пред своя приятел - модния дизайнер Роберто Деворик, страховете си, че херцогът на Единбург планира да я убие. Деворик признава това под клетва и си спомня включително за случай, когато Даяна посочила снимка на принц Филип във VIP салон на летище и казала: “Той иска да изчезна”.

Друг неин приятел, милиардерът Теди Форстман, също заявява: “Мразеше принц Филип”.

Принцесата се настроила срещу него. Предупреждавала синовете си Уилям и Хари да не викат на персонала, както го правел дядо им, защото според нея се държал неприемливо. И освен всичко започнала да твърди, че херцогът почти сигурно е изневерявал на кралицата, и макар да нямала доказателства, изглежда, я задоволявало да сее семето на съмнението, отчитали дворцовите наблюдатели.

Налага се през 2003 г. принц Филип да даде официално изявление, опровергавайки съобщенията в медиите, че е писал “обидни” писма до Даяна.

“Оригиналните писма, изпратени от принц Филип до принцесата, очевидно са изгубени, но той е запазил копия от писмата си до нея и има оригинални отговори от принцесата.

Той започна кореспонденцията през юни 1992 г. в приятелски опит да разреши редица семейни проблеми, възникнали по това време и довели до официалната раздяла на принца и принцесата на Уелс през декември същата година.

Принц Филип иска да даде да се разбере, че в нито един момент той никога не е използвал обидните термини, описани в медийните съобщения, нито че е бил откровен или безчувствен в написаното от него.”

След трагичната смърт на Даяна през 1997 г. херцогът на Единбург моментално разперва крилете си над своите внуци. Самият той губи майка си млад и знае от личен опит през какво трябва да преминат Уилям и Хари. Когато се водят дискусии относно участието на момчетата в погребението на майка им, принц Филип не издържа и избухва: “Спрете да ни казвате какво да правим с момчетата. Те са загубили майка си! Говорите за тях, сякаш са стока.

Имате ли представа през какво преминават?”. За тази негова реакция разказва бившата редакторка на Vanity Fair Тина Браун в своята книга от 2007 г. “Хрониките на Даяна”.

Херцогът също така утешава Уилям и единствен намира правилните думи към него, когато момчето отказва да отиде на погребалното шествие на майка си, което самият херцог определя като “кървав парад”.

“Ако аз вървя, ще вървиш ли с мен?”, попитал го дядо му.

Така принц Филип върви заедно с Уилям, Хари, баща им Чарлз и Чарлз Спенсър зад ковчега на Даяна.

Отношенията между херцогът и принцесата със сигурност са били по-сложни, отколкото някой може да предположи. Общото между двамата е, че влизат в кралското семейство като аутсайдери. Само че Филип съумява да се напасне като хамелеон и да бъде отдаден, макар и по свой начин, на службата си към кралицата, докато Даяна предпочита да остане вярна най-вече на себе си. Може би единствената грешка на херцога е, че я подценява и не успява да регистрира истинската буря, която бушува у нея.

Всичко, което принц Филип прави приживе, е да защитава кралицата. Затова и когато вижда, че действията на Даяна вредят на институцията и съответно на съпругата му, той отказва да бездейства. Неслучайно Елизабет II го нарича своята сила.

“Той беше като скала за Нейно Величество кралицата. С уникална отдаденост беше до нея през 73-годишния им брак и макар да мога да продължа в този дух, знам, че той би казал на всички ни с бира в ръка: “О, я стига!”. Затова в този дух, дядо, благодаря за службата ти, за отдадеността ти към баба и за това, че винаги беше себе си.”

С тези думи принц Хари се сбогува с принц Филип.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/