След 42 години брак съпруг се обяви за жена

25 July 2021
Павлина Трифонова
Петра Уенхъм зарязва скучния пенсионерски живот и става консултант по трансджендър проблеми.
Петра Уенхъм зарязва скучния пенсионерски живот и става консултант по трансджендър проблеми.

74-годишна стана първата транссексуална личност на корицата на дамско списание

Само преди 6 г. Петра Уенхъм води скучен пенсионерски живот в малкото английско градче Съфолк. По това време тя все още е позната като мъж, макар над 50 години да се чувства като жена. Само съпругата Лорейн всъщност знае, че зад строгия вид на специалист по киберсигурност се крие нежна душа, която копнее да има живот на дама.

Трансформацията към истинската същност на 74-годишната Петра започва преди 5 г. Тежко заболяване я оставя за повече от месец в болница и тя използва времето, за да преосмисли живота, който е водила до момента. Когато я изписват, признава пред Лорейн, че иска да продължи като жена и честно казано, е изненадана, когато тя много бързо се съгласява. Доста повече време отнема на синовете и внуците им да приемат, че татко и дядо вече ще ходи с рокля, но в крайна сметка обичта е тази, която помага преходът да се случи.

Днес Петра води активен живот на консултант по трансджендър проблеми, а славата ѝ се носи по цял свят, след като става първата транссексуална личност, поставяна на корицата на списание TheWI, издавано от международната дамска организация Women's Institute. Тя е известна като един от най-старите клубове, обединяващи жени от цял свят да работят по различни каузи още от времето на Втората световна война. Така че приемането на Петра в сестринското сдружение се възприема като знак, че то е отворено и за хора, родени като мъже, които обаче се чувстват жени.

“Никога не съм била по-щастлива. Справих се добре с промяната и най-сетне съм това, което винаги съм искала да бъда. Просто преди 5 г. почувствах, че не мога повече да живея с тази моя тайна”, споделя Уенхъм пред “Дейли мейл”. Тя започва да има усещането, че е родена в грешно тяло, още през тийнейджърските си години. Живее в малко село. Още като бебе баща ѝ почива и майка ѝ я отглежда много трудно с малко пари и в общинско жилище. Струва ѝ се немислимо да ѝ признае подобно нещо. Опитва се да го заключи в себе си, но когато среща бъдещата си съпруга, мисли, че е намерила сродна душа, и всъщност още преди да се оженят ѝ признава, че се чувства по-добре в дамски дрехи. Тогава Лорейн го приема като психологическа реакция вследствие на трудно детство, но по-късно осъзнава, че това е сериозен личностен проблем. Затова и напълно подкрепя съпруга си, когато той решава, че е време да се справи с него.

“Спомням си, че още в началото на брака ни ме попита дали можем да излезем облечени с женски дрехи. Може би е странно за мнозина, но това изобщо не ме притесни тогава. И така тръгнахме и продължаваме да сме заедно вече 48 г.”, разказва Лорейн.

Тя се шегува, че днес Петра има много повече дамски дрехи от нея, защото пазарува като бясна. През 2019 г. двойката за първи път пътува с новия паспорт на Уенхъм, в който е с женско име и снимка. Признават, че единственото нещо, за което са се притеснявали по време на екскурзията си до Германия, е било дали ще си спомнят немския език, който са учили в училище.

На по-големия им син е трябвало повече време да осъзнае случващото се и да го приеме, но малкият веднага го е направил, както и внуците. “Обяснихме им, че повече не можем да живеем с тази наша тайна, но ще ми е приятно да продължат да ме наричат татко и дядо”, казва Петра. Тя усеща, че нещо не е наред с нея, около 5-годишна възраст. Тайно облича роклите на майка си. Не изпитва удоволствие да щурее с момчетата, а момичетата не я допускат до техните игри. “През 50-те години полът беше нещо много определящо. Не се обличах по различен начин публично, не мислех и че се държа необичайно, но другите деца усещаха, че има нещо различно в мен. Бях жестоко тормозена както психически, така и физически. Имаше няколко много лоши побоя. Това е голяма травма – вие сте едно нещо, а светът настоява да сте друго”, посочва Уенхъм.

Всъщност, като прави равносметка, съпругата му е единственият човек, който го е обичал такъв, какъвто е. “Срещнахме се, когато бяхме на 25 г., и привличането беше мигновено. Говорихме с часове и за първи път усещах, че мога да разкрия на друг човек какво всъщност изпитвам”, спомня си Петра. Тя никога не се е чувствала много подкрепяна от своята майка, въпреки многото усилия, които полага да я отгледа сама. Може би защото я изпраща в мъжко училище с идеята да получи “по-добра мъжка основа”. Справя се в него благодарение на голямата си устойчивост и умението да заключва своята психика. След като завършва и се връща вкъщи, се разплаква горчиво, защото осъзнава, че всъщност никога няма да бъде това, което усеща, че е. Следва получаването на диплома по електронно инженерство и все повече работа и работа, за да се опита да забрави своята същност.

Появата на Лорейн в живота ѝ обаче променя нещата. Женят се през 1973 г. и макар по това време все още предразсъдъците по отношение на мъжете с женски дрехи да са доста големи и да се смятат единствено като мръсна част от порноиндустрията, съпругата приема тази част от своя съпруг. Насърчава го да се облича, както се чувства добре, но след раждането на синовете им се договарят това да не се случва пред тях.

След като се пенсионират и се местят да живеят в Съфолк, Лорейн става част от местния клуб на Women's Institut. Когато тя се връща от редовните му срещи и разказва за случилото се, Петра осъзнава, че иска да бъде част от тази общност, но за целта трябва да си признае, че е жена. Започва да се рови в интернет и да търси съвети от транссексуални хора, които вече са минали по този път, и разбира, че става въпрос за голяма общност. Общувайки с тях по всевъзможни въпроси, тя осъзнава, че неудобството и стресът, които я преследват през целия ѝ живот, започват да изчезват. Следват хормонални терапии и часове епилация, за да се превърне в чаровната възрастна дама, която е в момента. “Това е само външна промяна, иначе продължава да е човекът, в който се влюбих преди 48 г.”, казва съпругата Лорейн.

За чешкия президент смяната на пола е отвратителна

Чешкият президент Милош Земан нарече транссексуалните хора отвратителни в опит да защити Унгария, която прие закон, забраняващ разпространението на материали в училище, свързани с лесбийки, гейове, бисексуални и транссексуални. Документът бе остро осъден от Еврокомисията и защитници на човешките права и наречен срамен.

Според Земан обаче критиките към Унгария са груба политическа грешка и недопустима намеса във вътрешните работи на страната. “Унгарският премиер Виктор Орбан не казва, че е против хомосексуалистите, а че е срещу манипулацията на децата по време на обучението им. Не виждам причина да не се съглася с него, защото движението “MeToo” и прайдът в Прага са ми писнали”, каза Земан пред чешкия филиал на CNN.

“Мога да разбера гейовете, лесбийките и така нататък. Но знаете ли кое изобщо не разбирам? Тези трансджендър хора. Те за мен са отвратителни. Ако се подложиш на операция за смяна на пола, ти по същество извършваш престъпление и самонараняване”, допълни той.

Изказването му бе прието като сигнал, че Чехия може да последва примера на Унгария по отношение на правата на хората с различна сексуалност. Освен забрана да се говори за тях в училищата унгарският закон не допуска и гледане на филми и сериали от лица до 18-годишна възраст, в които се “промотира” хомосексуалността.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/