Блондинка, скоч, борсалино. Просто Филип Марлоу

23 July 2021
Spomen.bg онлайн
Хъмфри Богарт в ролята на Филип Марлоу /Сн. Архив 24 часа
Хъмфри Богарт в ролята на Филип Марлоу /Сн. Архив 24 часа

Борсалино. Шлифер. Димяща цигара. Леко присвито око от дима. Два пръста скоч в чашата. Крака върху очукано бюро. Почукване на вратата.

Озъртате ли се вече за зашеметяваща блондинка, при вида на която и епископ би счупил с шут витража на черквата. Добре дошли в света на Филип Марлоу. И да не помислите, че на красавицата ще й се размине. Както и на Марлоу.

Тия хубавици до една се оказват коварни и разбиват не само сърцето му.

Често заради тях и кашите, които са забъркали, частният детектив жестоко си пати в някоя тъмна уличка. Това е цената, която плаща да бъде честен, независим и неподкупен. Такъв, какъвто го е създал Реймънд Чандлър - корав мъжага, пикантно циничен, убийствено ироничен и неустоимо чаровен.

Четенето на роман на Чандлър е чувствено преживяване. Това не става с препускане по страниците, за да научим бързо кой е убиецът,

а за да се насладим на брилянтното майсторство на писателя

за атмосфера, диалог, елегантна завръзка, изключителното черно чувство за хумор и неочакван край. Както и на безгрешното му умение да описва порока, пропадналите типове и утайките както сред бедните, така и сред богатите. На него самия не му е било лесно в живота. Първи приятел е с другия майстор на черния роман - Дашиел Хамет.

Секс, наркотици, лудост, страсти, семейни трагедии, старо богатство, две шантави разглезени дъщери на стар генерал, забъркани с изнудвачи и мошеници. Всичко това го има в романа на Чандлър "Големият сън" (1939). През 2005 г. сп. "Тайм" включва "Големият сън" в листата си "100 най-добри романа, публикувани след 1923 година". Хъмфри Богарт и Робърт Мичъм играят Марлоу в двете адаптации на "Големият сън". 

Първият роман на Чандлър излиза у нас по-късно, отколкото други негови творби като "Дамата в езерото", "Сбогом, моя красавице", "Дългото сбогуване", "Високият прозорец", "По-малката сестра".

Не е трудно да прочетеш целия Чандлър.

Романите му са едва 8, но каква наслада са те за всеки ценител на висшия пилотаж в жанра! Поръчайте си един коктейл гимлет - любимия на Марлоу, и отворете "Големият сън". 

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/