Балонесите изкарват по 300 лева на вечер от бакшиши

26 May 2024
Надежда Алексиева
Нощният живот в Слънчев бряг не спира до зори.
СНИМКА: ЕЛЕНА ФОТЕВА
Нощният живот в Слънчев бряг не спира до зори. СНИМКА: ЕЛЕНА ФОТЕВА

Балонесите с по-малко труд от сервитьорките изкарват много повече от тях.

Между 200 и 300 лв. на вечер си докарват продавачките на балони с газ.

Надникът им не е голям - не повече от 25-30 лв., полага им се и процент от продажбата - 2-3 лв. на балон, но затова пък благодарността на клиентите докарва сериозен приход.

Има и конфузни ситуации, разказва сервитьор в голямо нощно заведение в морската столица.

Една вечер наш клиент се договори с балонесата за малка отстъпка и започна да поръчва на поразия. Сметката набъбна до 5000-6000 лв. Той беше вече доста почерпен, плати я, но на другия ден дойде да иска да му върнат част от парите, един вид като лоялен клиент. Мисля, че му върнаха някакви пари. Голям екшън беше. Безумно е да се пилеят толкова много пари за това краткотрайно удоволствие, разказва младият мъж, който работи, докато следва висше образование.

Поръчай бутилката

Цената на един балон е 8-10 лв. Баровците поръчват направо бутилка. Тя идва с комплект балони, които купонясващите сами си пълнят на воля. Струва 400 лв. и съдържа газ за 80 балона, като доставната ѝ цена е едва 15 лв.

При наргилетата е по-кротко. Пари не се правят особено, най-много стотина лева, и то в клубове в най-натоварените нощи в почивните дни.

“Не мисля, че е опасно, просто ефектът е много кратък - едно-две вдишвания и толкова, плюс това е много скъпо удоволствие”, споделят младежи.

Експерти от РЗИ съвместно с полицията проверяват по подаден сигнал в заведения и взимат патроните с газ. Последната проверка е от миналото лято, когато е съставен и единственият акт.

Нормативната наредба не го забранява напълно, забранен е за употреба в закрити помещения, на открито - не е, уточнява главният секретар на инспекцията д-р Цеца Янкова.

Много е сложно, казусът не е изчистен нормативно, децата ни го дишат, а той никак не е безобиден, добавя д-р Юлия Витлянова, директор дирекция “Обществено здраве” в РЗИ.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)
Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/