Бил Гейтс всяка година прекарвал няколко дни в тайно любовно гнездо

14 May 2021
24 часа
Бил и Мелинда Гейтс се развеждат след 27 години брак.
СНИМКИ: РОЙТЕРС
Бил и Мелинда Гейтс се развеждат след 27 години брак. СНИМКИ: РОЙТЕРС

Срещите с бившето гадже ставали със съгласието на съпругата му Мелинда

Бил Гейтс прекарвал всяка година през пролетта по един уикенд с бившето си гадже Ан Винблад, с която се разделя в годината на срещата със съпругата си Мелинда.

Двамата обаче остават близки приятели. Кратките ваканции ставали със знанието и съгласието на г-жа Гейтс, с която милиардерът имал споразумение за тези годишни срещи, разкриват британски и американски медии.

За старата връзка се заговори отново, след като стана ясно, че семейството на 4-ия най-богат мъж в света се е разпаднало след 27 години брак. Неведнъж в интервюта Бил и Мелинда Гейтс са подчертавали разбирателството помежду си и това, че никога през съвместния си живот не са се карали. Но в молбата си за развод 56-годишната съпруга подчертава, че бракът им е “безвъзвратно разбит”.

Едва ли 70-годишната Ан е причината за това, защото срещите насаме с Гейтс в нейната къща в Утър Банкс в Северна Каролина продължавали дълги години. Именно на Ан Винблад създателят на “Майкрософт” се обажда, за да иска съвет и благословия за сватбата си с Мелинда. Двамата с Бил са гаджета от 1984 до 1987 г. и се разделят, защото

тя е с 5 години

по-възрастна и мисли

за семейство, а той

все още не

Винблад има блестяща кариера в Силициевата долина като шеф на много компании в сферата на софтуера и е експерт по управление на рискови капитали. Омъжена е за частния следовател Алекс Клайн, брат на холивудската звезда Кевин Клайн.

Дългите уикенди (в САЩ така наричат уикендите, които са слети с още един или два почивни дни заради официални празници) Бил и Ан прекарвали в разходки по плажа, каране на бъгита по пясъка, пускане на хвърчила и игра на миниголф, по време на която били способни с часове да говорят за биотехнологии.

“Споделяме еднакво виждане за света и за самите нас. И се удивляваме как като млади започнахме едно голямо приключение в малко позната индустрия и това ни приземи в центъра на една прекрасна вселена”, казва Ан.

Когато Бил все още не бил женен за Мелинда, двамата с Винблад веднъж заминали на ваканция в Бразилия с учебник от 1000 страници и учили биоинженерство. Друг път по време на почивка в ранчо в Санта Барбара, Калифорния, се снабдили с аудиозаписи на лекциите на Ричард Фейман (един от най-големите физици на XX век, наричан вторият най-велик ум след Айнщайн), за да навлязат в дълбините на физиката. По време

на екскурзия в

Занзибар опознали

човешката еволюция

с помощта на антрополога Доналд Йохансон. Винблад дори убеждава техническия гений да престане да яде месо. Нещо, което той спазва известно време, но после се връща към старите си навици.

В. “Ню Йорк пост” дори засне вътрешността на къщата, която нарича “тайното любовно гнездо”. Скромната, но много уютна и слънчева къща с три спални е на самия плаж. От 2016 г. собственичката я дава и под наем за 2700 долара за три нощувки, като следващият свободен уикенд в графика е чак през септември. Първата любов на милиардера Ан Винблад, с която той продължава да се среща и след брака си с Мелинда.

Първата любов на милиардера Ан Винблад, с която той продължава да се среща и след брака си с Мелинда.

Според медиите Бил и Мелинда Гейтс, които нямат предбрачно споразумение, са се договорили как да разделят огромното си богатство, изчислено от различни източници на между 130 и 146 млрд. долара. За да не влязат за дълго в устата на таблоидите, те искали нещата помежду им да се уредят без много шум и без търкания. “Разводът не е нещо, за което си заслужава да се харчат пари”, била максимата и на двамата вече почти бивши съпрузи. Мнозина обявиха, че след края на подялбата Бил ще падне от 4-о на 17-о място по богатство в света, а

Мелинда ще стане

втората най-богата

жена на планетата

след наследничката на “Л'Ореал” Франсоаз Бетанкур Мейерс.

В деня, в който стана известно за развода, компанията “Каскейд инвестмънт”, която Бил създава с печалбата от “Майкрософт”, е прехвърлила на Мелинда 1,8 млрд. долара. Тази компания е най-големият актив на Гейтс и инвестира в недвижими имоти, енергетика и хотелиерство.

Семейството има империя от недвижими имоти, като перлата в короната е фамилният дом в Медина, щата Вашингтон, който е оборудван по последна дума на техниката и е истинска умна къща, която се самоуправлява. Стойността на имота е около 127 млн. долара. Гейтс притежават ранчо за породисти коне във Флорида, ранчо в Уайоминг и къща на брега на океана в Сан Диего.

Семейната колекция от автомобили включва десетки луксозни модели, сред които рядко “Порше 959” за 2 млн. долара. Престижната колекция с предмети на изкуството пък съдържа дори рисунки на Леонардо да Винчи и негов ръкопис, оценен на 34 млн. долара. Гейтс

притежават и над

242 000 акра земя в

18 щата за $ 700 млн.

Три седмици преди обявяването на раздялата Мелинда си купила къща в предградие на Сиатъл за 1,2 млн. долара.

Според запознати най-големите проблеми при развода ще са свързани с фондацията “Бил и Мелинда Гейтс”, една от най-големите частни благотворителни организации в света. До края на 2019 г. тя е направила грантови плащания за почти 55 милиарда долара. Мелинда, която е бивш генерален мениджър на “Майкрософт”, помогна за изграждането на стратегията на фондацията, насочвайки фокуса главно към половото равенство.

Бил е по-фокусиран върху науката и глобалната здравна криза. През последната година фондацията е дала над $ 1,75 млрд. за разработването на ваксини срещу коронавируса и борбата с пандемията.

“Бил и Мелинда Гейтс ще останат съпредседатели и попечители на фондацията”, написа неин говорител. Той отбеляза, че няма планирани промени в техните роли, като и че двамата ще продължат да работят заедно по зададените цели. Въпреки това редица организации, които са разчитали на финансиране, се притесняват, че ръководството на фондацията, която е заложила още много проекти за милиарди, ще бъде разклатено.

Бордът на организацията има само трима членове – Бил и Мелинда Гейтс и Уорън Бъфет, който обеща да дари значителна част от състоянието си за благотворителната дейност на двамата съпрузи. Това означава, че разногласията между тях занапред ще трябва да бъдат разрешавани от 90-годишния милиардер. Бил

Гейтс е наел за

адвокат дясната

ръка на Бъфет -

97-годишния ветеран

от Втората световна

война Чарлз Мънгър,

известен с това, че губи всичко в развода с първата си жена, но после се съвзема и става милиардер. Кара раздрънкан стар шевролет и когато го питат защо, той отвръща, че така отблъсква златотърсачките. Мелинда пък е наела една от адвокатките на Джеф Безос при развода със съпругата му Маккензи.

Много отдавна Бил и Мелинда Гейтс предупреждаваха, че трите им деца - Дженифър, на 25 г., Рори, на 21, и Фийби, на 18, ще получат минимална част от богатството на родителите си. Сега медии разкриха, че за всеки от тях са отредени по 10 млн. долара. Оттам нататък те сами ще трябва да осигуряват бъдещето си.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/