Най-младият играч в българския футбол разбрал, че подобрява рекорд, едва след мача

08 May 2021
Ненко Станев
Радослав Узунов влезе в историята на българския футбол като най-младия играч в родното първенство - едва на 15 години и 30 дни. СНИМКА: АВТОРЪТ
Радослав Узунов влезе в историята на българския футбол като най-младия играч в родното първенство - едва на 15 години и 30 дни. СНИМКА: АВТОРЪТ

15-годишният Радослав Узунов започва да тренира в академията на “Арда” преди 7 г.

Едно 15-годишно момче направи така, че ПФК “Арда” влезе в историята на българския футбол с рекорд. При това на мач срещу “Царско село”, който кърджалийският тим загуби с 0:5. Радослав Узунов влезе в двубоя и стана най-младият играч, дебютирал в родното първенство едва на 15 г. и 30 дни.

Така беше подобрен 60-годишен рекорд. До момента постижението се държеше от Янко Кирилов, който влиза в игра за “Левски” срещу “Миньор” (Перник) през 1961 г., когато е на 15 години и 72 дни.

Радослав Узунов разбира за рекорда след футболната среща, но това не го възгордява. Признава, че е бил изненадан, когато разбрал, че трябвало да излезе на терена срещу “Царско село”.

“Стана неочаквано. В един момент помощник-треньорът дойде при мен и ми каза, че трябва да вляза в игра.
Не се притесних,
по-скоро бях приятно
изненадан

Не знаех, че подобрявам рекорд, това стана ясно после. Почувствах се странно. Никога не съм очаквал, че ще подобря рекорд във футбола”, признава младият спортист.

Той се занимава с футбол от дете. Започва да тренира през 2014 г. във футболната академия на “Арда 1924” с треньор Петър Бумбаров. По играта на зеления терен се запалил покрай баща си и дядо си, които редовно гледали футболни мачове. Никой от тях обаче не се е занимавал сериозно със спорт.

“В ученическите си години баща ми е играл в училищния отбор, но само толкова”, казва Радослав Узунов. Той разказва, че първо в играта го привлякли движенията на футболистите по терена, а след това и старанието, което проявяват играчите.

“Не съм проявявал интереси към други спортове, влечеше ме единствено футболът”, твърди младежът. Казва, че играта винаги му е носила удоволствие и никога не му е минавало през ум да се откаже.

Убеден е, че и занапред ще продължи да се занимава с този спорт.
Играе като защитник. Тази роля му определили треньорите му, след като преценили, че позицията е най-подходяща за него.
Играе с левия крак
още от малък,
въпреки че не е левичар и пише с дясната си ръка. В момента полага усилия да подобри играта си и с десен крак, за да бъде по-функционален.   Радослав по време на една от тренировките си   СНИМКА: ФК “АРДА”

Радослав по време на една от тренировките си СНИМКА: ФК “АРДА”

За големия футбол го откриват треньорът на “Арда” Николай Киров и помощнците му. Те гледали мач на юношеския отбор. “Явно харесаха нещо в мен, повикаха ме на тренировка с големия отбор. От началото на ноември миналата година тренирам с батковците”, разказва Радослав Узунов. Казва, че въпреки възрастта си се чувства добре в “Арда”.

“Батковците се държат изключително добре с мен. Имам пълен комфорт, чувствам се отлично в отбора”, казва младият футболист. За него, да играе с по-големи, не е нещо ново. Още от 4-и клас тренира с футболисти, родени през 2004 и 2003 г.

През 2019-а след турнир в Банско получава покана да играе за “Берое” (Стара Загора). Приема и играе с този отбор през зимата. После се завръща в “Арда” въпреки поканите от други отбори.
Радослав Узунов е
част от националния
тим на България по
футбол за юноши
и получава вече трета повиквателна за участие в лагер. Той се провежда в Загреб те дни.

“Малко трудно съчетавам училището с футбола. Нямам много време, но винаги се опитвам да бъда подготвен по различните предмети”, казва младият футболист. Любим предмет му е английският и съжалява, че няма време да се занимава с компютри.

“Хората вече знаят за мен, следят изявите ми и трябва да се раздавам много повече на тренировките и мачовете. Това ме мотивира”, казва Радослав Узунов.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/