Новият сръбски патриарх лекувал наркозависими

19 February 2021
MenTrend.bg онлайн
Новият сръбски патриарх Порфирий
Новият сръбски патриарх Порфирий

Кой е новият сръбски патриарх? 59-годишният митрополит на Загреб и Любляна Порфирий бе интронизиран днес за глава на Сръбската православна църква. Освен, че е смятан за брилянтен богослов и един от най-видните съвременни сръбски духовници и интелектуалци, често определян и като изкусен дипломат и полиглот, Порфирий е известен още от времето, когато е бил игумен на манастир, в който помагали на наркомани.

Когато Порфирий поема манастира "Свети Арахангели" в Ковил край Нови сад с благословията на своя духовен баща епископ Ириней Бачки, светата обител бързо става духовно средище за много млади сръбски интелектуалци. За помощ в манастира често идват и не малко хора с проблеми от Белград и Нови сад. Така през 2005 г. бъдещият сръбски патриарх Порфирий основава терапевтична общност "Земята на живите" - инициатива, призната за един от най-успешните проекти за лечение на наркозависими хора в Сърбия.

Какво друго се знае за новия сръбски патриарх? Порфирий е роден на 22 юли 1961 г. в Бечей, Войводина и е кръстен от родителите си с името Първослав. Завършил е гимназия в Нови сад. Подстриган е за монах в манастира Високи Дечани през 1985 г. от йеромонах Ириней Булович - сегашният Бачки епископ, който също бе сред кандидатите за патриаршеското було. 

Порфирий е завършил православния богословски факултет в Белград през 1986 г. Ръкоположен е за йеродякон в манастира "Света Троица" в Мусутище от тогавашния епископ на Рашка и Призрен, а по-късно и сръбски патриарх Павле.

Завършил е следдипломно си обучение в Атина между 1986 и 1990 г. Владее английски, гръцки и немски. Говори и руски език.

Между 2005 и 2010 г. Порфирий е важна част от държавния медиен регулатор на Сърбия, а след това отговаря и за църковната дейност в армията. През 2014 г. е хиротонисан за митрополит на Загреб и Любляна в катедралния храм "Преображение Господне" в Загреб.

До неговия избор за патриарх се стигна, след кончината на патриарх Ириней на 20 ноември миналата година вследствие на усложнения от коронавирус. 

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/