Гриша Ганчев - борецът от Ловеч, който иска да е първи във всичко

18 February 2021
24 часа

Българският футбол е на път да изгуби една от най-колоритните си личности в историята. Гриша Ганчев, ако напусне ЦСКА, едва ли ще се върне някога в този спорт до края на живота си. За сина му Данаил не е ясно, но и той вече е отвратен от цялата ситуация.

Едно не може да се отрече на Гриша Ганчев. Че винаги е искал да бъде първи. Във футбола и борбата. И е единственият, който се опита да пребори хегемонията на “Лудогорец” през последните години, въпреки че е сам и без никаква подкрепа. В ЦСКА не се дават пари да се строят стадиони.

Той беше първият, който успя да пробие хегемонията на ЦСКА и “Левски” след 10 ноември 1989 г.

Титлата на “Етър” през 1991 г. е изключение от правилото. Тя дойде, след като “червените” разтовариха един камион хора в западни отбори като Христо Стоичков, Емил Костадинов, Любослав Пенев и останалите. А в Търново запазиха Балъков, Трифон Иванов, Киряков и Бончо Генчев.

Точно в този период и Гриша Ганчев влиза във футбола. Според Валентин Михов това става случайно. Просто тимът от Ловеч закъсва покрай рухването на пирамидата ЛЕКС в града, а той вече е известно име като спонсор на борбата. И го канят да оправи отбора.
Точно в борбата повечето ни успехи са свързани точно с неговото име. Той доведе в България и Армен Назарян, за да го направи олимпийски шампион. А сега да се радваме и на сина му Едмонд, а скоро и на Гриша-младши.

Ганчев е възпитаник на известната Немска гимназия в Ловеч и след това завършва ВИИ “Карл Маркс” в София.

Бизнесът му е разнообразен. Първо бяха бензиностанциите, които бяха отдадени на “Шел” под наем за дълги години. След това бяха захарните заводи, които сега са нарязани на скрап. Този за соковете “Куинс” бе проданен на поляци с влизането на България в ЕС заради огромните изисквания на регулациите в икономическата зона. Затвори и този за автомобили “Грейт Уол” в Баховица, като халетата бяха дадени на германци.

Влизането във футбола е свързано със светкавичен възход и редица скандали.

През 1998 г. за първи път новак в елитната ни група става шампион. И то с цели 5 точки преднина пред “Левски”. И това включва и две служебни загуби - от “сините” и отбора на Георги Илиев “Левски” (Кюстендил). Заради нередовното картотекиране на национала Радостин Кишишев.

Времената тогава бяха трудни, скандалите следваха един след друг. Дори в един момент срещу Ганчев бяха пускани и жалби от страна на рефери. Останалите действаха по абсолютно същия начин. Христо Порточанов завираше пистолет в корема им, В Кюстендил шефът на съдийската комисия Борислав Александров се притесни толкова от охраната на Георги Илиев, че падна по стълбите на стадиона и се преби здраво. И после написа, че никой от гардовете не го е докоснал.

След 4 титли в Ловеч все пак Ганчев успя да реализира мечтата си
си и влезе в ЦСКА. В руините на клуба, но все пак с четирите букви на успеха.

Всъщност това е вторият му опит да влезе в клуба. Първият е безуспешен, след като Любослав Пенев решава да прави акционерно дружество с Васил Божков, а не с Ганчев и още двама други известни бизнесмени.

Ганчев поема нещата от “В” група и печели купата още същия сезон. След това БФС направи реформа, главно заради “червените” и те се завърнаха в елита след сложна тройна комбинация, която премина през “Литекс” и “Чавдар” (Етрополе).

Постепенно нещата започнаха да се нормализират и играчите вече не излизаха на тренировки с извадени джобове, както бе преди. Всичко се плащаше на деня. Но стадионът така си и остана празен въпреки обещанията на запалянковците да го напълнят.

Платени бяха 8 млн. лева за емблемата, която влизаше в масата по несъстоятелност на старото дружество. И то в остра битка с две фирми, които бяха директно свързани с Кирил Домусчиев, бившия член на управата на ЦСКА по времето на “Титан” и настоящ собственик на “Лудогорец”.

И това обаче не доведе до спокойствие в Борисовата градина. Нито пък си теглиха куршума тези, които се кълняха, че Ганчев и Инджов никога няма да платят емблемата.

Постигнато бе споразумение с държавата за смесено дружество, чиято цел е възстановяването на базата и стадион “Българска армия”, като за целта оставаше само да се внесе паричната вноска за него.
Дойде и чисто нов автобус, нещо като вечна мечта на някои “фенове”.
Гриша Ганчев е може би и най-добрият продавач в историята на българския футбол. Той единствен е правил два директни трансфера в
английската Висша лига - Светослав Тодоров и Кишишев, цели четири в италианската Серия “А” - Армандо Ваюши, Аурелиан Патрашку, Кирил Десподов и Валентин Антов, за Русия заминаха Георги Миланов и Али Соу, като първият бе в ЦСКА (Москва), а за Нидерландия - Светослав Манолев, и то в ПСВ “Айндховен”.

Името на Ганчев винаги е било замесено и в някакъв скандал. Той бе оправдан по т.нар. “захарна афера”, която бе шумно оповестена и дори синът му Данаил прекара няколко дни в ареста, но след това се оказа, че няма доказателства.

Коментари

Екзарх Йосиф в 19:50 на 20 Feb 2021
Гришата завършил Немската в Ловеч, ръйш ли... Вие полудяхте ли? Точно в Немската се въдеха най-много борци. Да не би също да е бил в класа на Симеон Дянков??? Да не би пък аджеба да е завършил спортното в Ловеч? А не, в това няма логика.
Екзарх Йосиф в 19:51 на 20 Feb 2021
Гришата завършил Немската в Ловеч, разбирате ли... Вие полудяхте ли? Точно в Немската се въдеха най-много борци. Да не би също да е бил в класа на Симеон Дянков??? Да не би пък аджеба да е завършил спортното в Ловеч? А не, в това няма логика.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/