COVID-19 не спря Йордан да спечели диамантен и 33 златни медала по математика

21 January 2021
Цветелина Стефанова

Йордан Стоянов позира с медалите и купите си още като второкласник.
Йордан Стоянов позира с медалите и купите си още като второкласник.

Талантливият математик получава стипендия от “Геотехмин” по програмата “Българските добродетели”

Диамантен медал по математика вече блести в колекцията от отличия на 10-годишния Йордан Стоянов. Талантливото момче от Пирдоп отново е в челото на световната класация на авторитетното международно състезание World Mathematics Invitational 2020. Това е едно от най-силните азиатски състезания, което се организира от Тайван. В него участват повече от 2500 ученици от 12 държави.

Диамантен медал получават участниците, които се класират в първите три процента от ранглистата за съответната възрастова група.

Първоначално състезанието трябваше да се проведе в столицата на Малайзия Куала Лумпур. Ситуацията в света промени плановете и българските участници се състезаваха от Стара Загора.

“Беше много трудно, защото преди това имаше и на друго състезание и бях малко уморен. Радвам се, че успях да се справя”, казва малкият математик.

Зад успехите на Данчо седи много труд и постоянство, въпреки че решава задачите с лекота. Той успява да спечели освен диамантения медал и 33 златни, 7 сребърни и 4 бронзови медала, както и 7 шампионски купи, при това за малко повече от година - от октомври 2019 до края на 2020 г. Тях той прибавя към предишните 40 медала. Заради постиженията си Данчо влезе в третия випуск на “Отличниците на България”.

В края на ноември пък успява да спечели златен медал от квалификационния кръг на TIMO (Тайландска международна математическа олимпиада) - Heat Round 2020-2021. Там конкуренцията е голяма, защото за медали се борят 4300 ученици от петнадесет държави - Китай, Хонгконг, Тайланд, Малайзия, Индонезия, Узбекистан, Австралия, Япония и други. Лятото за Данчо също минало със задачи, но той успява да завоюва златен медал от на HKIMO (Хонконгска международна математическа олимпиада) и трети резултат в глобалната ранглиста за възрастовата група. Това му носи и шампионска купа. Следва злато и нова купа от SASMO 2020 (Сингапурско-азиатска международна ученическа математическа олимпиада) и от Guangdong-Hong Kong - Macao Greater Bay Area Mathemathical Olympiad - Big Bay Bey 2020.

Йордан получава всеки месец стипендия от “Геотехмин” ООД по

благотворителната

програма

“Българските

добродетели”

Стипендията се отпуска, за да може талантливият математик да участва в състезания в страната и чужбина. Доминик Хамерс - изпълнителен директор на “Геотехмин”, директорката на училището Евдокия Бонева, Кети Кирова - финансов директор на “Елаците-Мед” и Йордан със семейството си на връчването на наградите “Отличниците на Бълария".

Доминик Хамерс - изпълнителен директор на “Геотехмин”, директорката на училището Евдокия Бонева, Кети Кирова - финансов директор на “Елаците-Мед” и Йордан със семейството си на връчването на наградите “Отличниците на Бълария".

Благотворителната програма “Българските добродетели” е основана през декември 2018 г. по идея на проф. дтн инж. Цоло Вутов - управител на дружеството. В нея участват дружествата “Геотехмин” ООД, “Елаците-Мед” АД, Геострой АД и “Геотрейдинг” АД. Програмата има за цел да надгражда приноса за обществото и да подпомага значими каузи, насочени към духовността и опазване на историческата памет, образованието, изкуството, науката, създаване на по-развита инфраструктура, осигуряване на по-добри условия за живот на хората, подкрепа и запазване на интелектуалния потенциал на България, подпомагане на различни социални дейности, опазване на природата и т.н.

През пандемичната 2020 г. Данчо се явява на над 40 състезания, а само от три си тръгва без медал. Последното е общинският кръг на олимпиадата по математика, ако продължи, ще отиде на областния, който пък е вход към елитните столични училища СМГ и НПМГ.

“Още не съм решил кое ще избера”, казва Данчо, но вече работи над задачите за следващия кръг, който ще е на 13 февруари. Въпреки че не спира да трупа медали, на Данчо му липсва да пътува в чужбина и в други градове в страната за състезания. Емоциите около пътуването ми помагат, когато се забавлявам, ми е по-лесно и решавам задачите по-добре, казва още Йордан. При онлайн състезанията среща и трудности. За някои от тях са нужни две камери, които да следят децата да не преписват.

“Много е трудно да направиш всичко според изискванията. Не можеш да мърдаш, да се облегнеш, не можеш да отидеш и до тоалетната. Ако водата не е в обхвата на камерата - не мога да се протегна и да я взема, а това е гадно. Ако си изпусна химикалката и се наведа, те не могат да ме видят и могат да ме елиминират. Честно казано, понякога проявяват разбиране”, разказва Данчо за трудностите. През 2019 г. Йордан бе приет в Клуба на отличниците на “24 часа”. На снимката е с министър Красимир Вълчев и директорката на училището в Пирдоп Евдокия Бонева.

През 2019 г. Йордан бе приет в Клуба на отличниците на “24 часа”. На снимката е с министър Красимир Вълчев и директорката на училището в Пирдоп Евдокия Бонева.

Златното момче в математиката много се радва, че отново ходи на училище. Според него

децата трябва

да редуват

уроците -

две седмици

те да са на

чиновете,

а следващите

две да учат

от вкъщи

“Много е трудно, но трябва да се спре разпространението на коронавируса, а и така ще има 14 дни, в които да сме вкъщи. Четох, че карантината е 14 дни и ако сме заразени, ще има време да се излекуваме. Когато сме в клас, ние си общуваме, пипаме и непрекъснато си разменяме неща”, казва Данчо. Предлага някои от уроците да останат онлайн и след пандемията. Ще е по-добре, но само при някои. Ако госпожата ги записва и ни ги праща предварително, после също можем да си ги прегледаме.

Ако нещо не разбираме и имаме въпроси, ще имаме повече време да ни обясни и да ни обърне внимание на грешките”, каза още момчето. Според него учителите трябва да имат по-добра интернет връзка, защото иначе има много трудности.

Най-трудна му е комбинаториката. В нея всичко е много объркано, супертрудна е, казва момчето. Той обаче не обича лесните неща, а предизвикателствата. Азиатските и американските състезания са по-интересни, защото задачите са по-различни и трудни, а и са за по-горни класове, казва малкият математик.

И е категоричен, че лесните задачи не са забавни. Много се ядосвам, когато ми отнемат половин или една точка. Затова, ако нещо не разбирам, го оставям за накрая, за да имам време да помисля за решението. Обикновено когато си кажа, че съм решил всичко, предал съм и съм проверил, имам не много висок резултат, а когато си мисля, че всичко съм объркал и едвам ми е стигнало времето, съм първи”, разказва с усмивка момчето. Стената на славата с шестимата диамантени медалисти, сред които е и Йордан.

Стената на славата с шестимата диамантени медалисти, сред които е и Йордан.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/