Илон Мъск: 10-те стъпки от тормозен ученик до най-богатия човек в света

10 January 2021
24 часа
Илон Мъск
Илон Мъск

На 28 г. бъдещият шеф на “Тесла” и “Спейс Екс” вече има $ 22 млн. - продава дела си от първата си фирма

На 49 г. Илон Мъск е най-богатият човек на света. Пътешествието му от тормозен южноафрикански ученик до богатството, преминавайки дори границите на Космоса, е една от най-необикновените истории в съвременния бизнес свят. Ето как стигна до там.

l Мъск е роден през 1971 г. в Претория, Южна Африка, от родители, които се развеждат, преди той да стане на 10 години. Майка му е модел, баща му е електромеханик и строителен предприемач. От ранна възраст Мъск проявява интерес към компютрите и се научава да програмира. В училище толкова го тормозили, че дори го приели в болница за две седмици, след като банда момчета го хвърлила по стълбите. Той се вманиачава по идеята да се премести в САЩ - държава, която Мъск смята за страната на възможностите.

l Илон Мъск събира образователни степени от редица университети, включително университета в Пенсилвания, докато кара стажове в Силициевата долина. В крайна сметка той е приет за докторант в престижния университет Станфорд в Калифорния. Предприемачът обаче се отказва след само два дни и се отдава на процъфтяващия свят на интернет стартъпите.

l Първото от неговите бизнес начинания започва в Пало Алто, Калифорния, известен с хостването на технологични компании като “Епъл”. Първата му фирма - софтуерна компания, наречена Zip2, Мъск основава с брат си Кимбал, но тя няма незабавен успех. Братята стартират бизнеса си през 1995 г., а Мъск

спи в офиса, защото не може да

си позволи апартамент

Той получава $ 22 млн. за своя дял, когато продава компанията на компютърната фирма Compaq през 1999 г.

l Онлайн платежната система “ПейПал” е тази, която наистина изстрелва кариерата на Мъск в стратосферата. През 1999 г. той основава бизнес за цифрови финансови услуги, наречен X.com, която се слива с компанията “ПейПал” за обработка на плащания. Въпреки разногласията относно ролята и стратегическата визия на Мъск, фирмата става световен лидер и “Ибей” плаща $ 1,5 млрд. за нея през 2002 г. Сделка, която носи на Мъск $ 165 млн.

l Очарованието от Космоса кара Илон Мъск да инвестира около $ 100 млн. от бързо растящото си богатство в опознаването на непознатото. Той основава “СпейсЕкс” през 2002 г. и обявява амбициите си да построи колония на Марс до няколко десетилетия. Междувременно Мъск се съсредоточава върху разработването на евтини космически кораби за многократна употреба и се радва на значителен успех. През 2020 г. “СпейсЕкс” стана първата частна компания, която изведе човек в орбита. Предприемачът също така

изследва и сферата на

подземните пътувания,

инвестирайки в същата концепция “Хиперлуп”, която британският богаташ сър Ричард Брансън разработва.

l Несъмнено най-големият бизнес успех в живота на Мъск е “Тесла”. Богаташът не участва в създаването на компанията през 2003 г., но неговото финансиране и стратегическа визия помагат на “Тесла” да премине границата от специализиран бизнес в областта на електрическите превозни средства до гигант на фондовия пазар, оценен на над $ 600 млрд.

l Голяма част от този растеж се случи наскоро. “Тесла” скача до текущата си оценка в рамките на няколко месеца, като стана най-скъпият производител на автомобили в света. За разлика от нея “Форд”, който е пионер в съвременното автомобилостроене, струва малко над $ 35 млрд.

l Делът на Мъск в “Тесла” - той притежава около 20% - е това, което го изстреля на върха в класацията на най-богатите хора в света. Като се включат печалбите от акциите на “Тесла” в четвъртък,

49-годишният Мъск

има нетно богатство

над $ 188,5 млрд.

Така той измести от първото място основателя на “Амазон” Джеф Безос, който бе на върха в списъка на най-богатите хора на планетата от 2017 г. насам.

“Не става дума за торба с пари. Просто имам акции в “Тесла”, “Спейс Екс”, “СоларСити” и пазарът оценява стойността им”, казва богаташът в интервю за Би Би Си.

Мъск, който тази година навършва 50 години, обаче не планира да умре богат. Той казва, че ще похарчи по-голямата част от парите си за изграждане на база на Марс и няма да бъде изненадан, ако цялото му богатство отиде за този проект. Същата тази база на Марс до голяма степен обяснява това, което Мъск вижда като ключ към успеха. “Искам в бъдещето всичко да бъде по-добро. Искам да видя нови и вълнуващи неща, които ще направят живота ни по-добър.”

l Наред с бизнес уменията си, Мъск е колоритен персонаж, който никога не е бягал от сблъсъците в заседателната зала или шумните спорове. Той пуши канабис пред камера по време на подкаст през 2018 г., необичаен ход, който нанесе удар върху цената на акциите на “Тесла”.

Милиардерът коментира и последните безредици, които избухнаха в САЩ, след като фенове на президента Доналд Тръмп, недоволни от загубата му на изборите, щурмуваха Капитолия.

Мъск се подигра на

феновете на Тръмп,

като публикува снимка на един от лидерите на протестиращите на име Джейк Анджели в своя туитър и я придружи с ироничен надпис. На нея Анджели, в костюм на викинг, с изрисувано лице и рога на главата, позира с американското знаме. “Това се случва, когато отмените “Бърнинг мен” (“Горящият човек” - фестивал в пустинята Невада - б.р.)”, пише Мъск. Публикацията има над 230 000 харесвания и почти 20 000 ретуита.

l Милиардерът Мъск също така си навлече критики заради реакцията си към един от спасителите, които извадиха живи деца, блокирани в подземна пещера в Тайланд през 2018-а. Мъск предложи помощ, но когато офертата му бе отхвърлена, милиардерът нарече водолаза Върнън Ънсуърт “педо момче”. В крайна сметка Мъск спечели делото за клевета, заведено срещу него.

Ключови думи

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)
Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.