Кристиано или Пеле? Йозеф Бицан е №1 в историята

09 January 2021
Георги Банов

Игралият за три държави има 1468 гола в кариерата си

Кристиано Роналдо бил задминал Пеле със 758-ия си гол в официален мач. Кралят на футбола веднага отреагира, като обяви, че има над 1200 гола.

Колкото и да спорят, и двамата са далеч от вечния №1 при голмайсторите. И това е сертифицирано от всички статистически агенции, които се занимават с футбол.

До момента са потвърдени негови 652 попадения в първенства, от които 589 са на най-високо ниво, 805 - в официални срещи, и 1468 - през цялата му кариера, включително и приятелските. Или с близо 200 повече от Пеле. Кристиано и бразилецът са далеч и от рекорда му в официални двубои.

Йозеф Бицан, или Пепе, както го наричат всички, е роден на 25 септември 1913 година във Виена, столицата на Австро-Унгарската империя. Второ от три деца в семейството на Франтишек и Людмила Бицан. Таткото е от Бохемия, а майката е чехкиня, родена във Виена.

Баща му Франтишек е футболист, който играе в “Херта” (Виена). Сражава се в Първата световна война, но умира заради проблеми с бъбреците, когато Пепе е само на 8 години. Майка му е общ работник в ресторант.

Кариерата на Пепе започва от отбора на баща му. След това минава през школите на “Шустек” и “Фабренплац”, където е забелязан от виенския гранд “Рапид”.

Там Пепе дебютира през 1931 година и започва да бележи. Съотборник е с първия национален селекционер на България Леополд Нич, който след това става и наставник на отбора. Заплатата му е 150 шилинга, но след като младокът започва да вкарва много, я увеличават на 600.

След две години в “Адмира” (Виена) той акостира в един от най-силните отбори в Европа по това време - “Славия” (Прага). Там изкарва Втората световна война, като успява да избегне военната служба. С него играе финал за купа Митропа, предшественика на Шампионската лига.

За 8 сезона вкарва невероятните 328 гола, като само в един записва 57 попадения. Три пъти в кариерата си вкарва по 7 в един мач. След това идва оферта от “Ювентус”. Но я охвърля, защото го било страх, че комунистите ще вземат властта в Италия.

Отказва да влезе в комунистическата партия на Чехословакия, както преди това прави и с нацистката партия в Австрия.

Това почти го ликвидира, като го пращат в изгнание и играе във втородивизионните “Витковице” и “Храдец Кралове”. Накрая обаче се смиляват над него и завършва кариерата си в “Динамо” (Прага), както в един момент се е казвала “Славия”. Отказва се на 44 години.

Бицан е играл и в три национални отбора. Той представлява Австрия, независимата за кратко Бохемия и Моравия, както и Чехословакия. Част от австрийския “вундертим” през 30-те години на миналия век.

Последният му мач за национален отбор е срещу България на 4 септември 1949 година, когато изненадваме чехите в Прага и ги бием с 3:1 в контрола след голове на Божин Ласков, Васил Спасов-Валяка и Димитър Миланов-Пижо. Предната година отново с Бицан в състава ги бием с 1:0 след гол на Крум Милев-Чичето.

Бицан има и един мач срещу България и като австриец през 1934 година, когато сме разгромени с 1:6 в световна квалификация.

След края на кариерата си е треньор, но без право да напуска Чехословакия. Чак през 1968 година е пуснат за два сезона в Белгия.

Всъщност светът нямаше да разбере за Бицан, ако не бе бившият австрийски национал Франц Биндер-Бимбо. По времето, когато се очакваше Пеле да вкара своя гол №1000, той изненадва журналистите, че сигурно Пепе е вкарал над 5000 в кариерата си.

Започват да се издирват документи за официални мачове, но това е изключително трудно заради времето, в което е започнал кариерата си. Особено трудно е в периодите на войните, където едва ли на някого му е било до футболна статистика.

Заради това всички обявяват, че са сертифицирани определен брой голове. И файлът е отворен, ако бъдат открити нови мачове и попадения.

Йозеф Бицан умря в Прага на 12 декември 2001 година, или на 88-годишна възраст. Последните два месеца от живота си прекарва в болница заради проблеми със сърцето, но се надява да бъде пуснат за Коледа, за да се прибере у дома. 

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/