Пеле пусна сингъл за 80-ия си рожден ден (видео)

23 October 2020
Георги Банов
Пеле пусна обръщение в инстаграм заради юбилея.
Пеле пусна обръщение в инстаграм заради юбилея.

Най-великият футболист за всички времена Пеле реши да отпразнува 80-ия си рожден ден днес, като записа сингъл.

“Написал съм много книги, вкарал съм много голове, станал съм баща, посадил съм много дървета. И единственото, което ми липсва, е някакъв музикален момент”, обясни решението си Пеле.

Песента е записана с известното мексиканско дуо на китари Родриго и Габриела, които са носители на “Грами”.

Всъщност Пеле написал Acredita No Veio (“Слушайте стареца”) през 2005 г. заедно с известния бразилски джазмен и аранжор Руриа Дюпарт.

“Направих я, защото, като играех, треньорът постоянно ни повтаряше, че ако паднем, сме виновни ние, а ако спечелим, ни е помогнала макумба, или магия. Песента е майтап по този въпрос. Макумба нямаше нищо общо”, допълва той.

Пеле обяви в инстаграм, че ще празнува както винаги у дома с най-близките си, въпреки че цялата държава и особено Сао Паулу се готвят за огромен купон. Улиците на града са залети от негови постери, а купонът започва в кметството от 8 сутринта.

“Благодаря ти, Бразилия, и на всички бразилци. Винаги е било чест да нося тази фланелка. Благодаря за пожеланията. А песента е малък подарък за вас”, написа той в социалните мрежи и се изкефи на един от своите 1281 гола.

Спасителят - перач на екипи

Светът можеше да не разбере за гения, ако не бяха двама човека. Вилмар де Брито го води в “Сантос” и твърдо им обявява, че ще подпишат с най-великия играч в света. И на един скромен перач на екипи, който забелязва как тийнейджърът бяга от интерната на клуба, след като е пропуснал дузпа в първия си мач при юношите. Дадена от един 18-годишен рефер - Ромуалдо Алпи Фильо. И го спира да се прибере у дома.

Първият прякор на Едсон Арантес до Насименто е Дико. Заради баща му Дондиньо. В началото в “Сантос” му казват Гасолина, заради една известна певица в Бразилия. Но накрая му залепва Пеле.
Толкова го мрази, че в училище се бие с всеки, който му казва така. Дори има няколко наказания. Чак след години признава, че всъщност сам си е виновен. Началото е заради вратаря на отбора на баща му “Вашку де Леал” Биле. Малкият висял по гредите и крещял името му. И станал Пиле. Но като се преместил в Сао Паулу, акцентът му бил толкова лош, че в крайна сметка се получило Пеле.

Идвал е и в България

Пеле е сред великаните на футбола, които са идвали и в България в кариерата си. Това става през 1959 година, когато “Сантос” пристига на турне у нас и играе два мача. Разбива с 3:1 първия състав на националния ни отбор, а срещу втория прави 3:3.
Иначе първият му двубой срещу България е на 14 май 1958 година на легендарния “Маракана” в Рио де Жанейро. Нашите са поканени, за да се изпрати отборът на световното в Швеция, където ще триумфира.
Пеле влиза като резерва на мястото на Дида от “Фламенго”, а мачът завършва 4:0 за домакините. Дида открива в 20-ата минута, Моасир добавя два в 44-ата и 54-ата, а Жоел ни довършва в 81-ата. И тримата голмайстори са от “Фламенго”, защото Висенте Феола пуска повече играчи от Рио.

4 дни по-късно в Сао Паулу вече титуляри са повече футболисти на “Сантос”. Мачът започва сензационно с гол на Тодор Диев още в 9-ата минута. Толкова е красив, че след това получава един куп предложения да остане. Пеле обръща резултата в 48-ата и 60-ата мин, а Марсиа Жозе Пепе ни довършва в 77-ата.

И последният му мач срещу България е на световното в Англия през 1966 година, когато на “Олд Трафорд” Бразилия ни бие с 2:0 след попадения на Пеле и Гаринча. Точно този двубой е причината да попаднем и в автобиографичната му книга “Моят живот и красивата игра”, която излезе през 80-те години на миналия век. В нея обяснява на цяла страница как Добромир Жечев практически го ликвидирал на терена.

Всъщност това почти е последният му мач за националния отбор, след като и двата отбора отпадат в групата. Все пак се връща в състава за първенството през 1970 година, за да спечели третата си титла.

Национално богатство и законодател

Пеле е единственият футболист в света, който е обявяван за национално богатство. Заради сериозния интерес към него от страна на грандове като “Реал” (Мадрид), “Интер”, “Милан” и дори “Манчестър Юнайтед”.

Все пак той играе в чужбина, но едва след като слага край на кариерата си. Подписва с “Ню Йорк Космос”, за да легитимира футбола в САЩ. “Ако подпишеш в някоя друга държава, ще си бог в един отбор. При нас ще си бог на цялата страна”, категоричен е Клайв Той, който осъществява трансфера.

Пробва се и като актьор. Най-знаменитият му филм е “Бягство към победата” със Силвестър Сталоун, където играе войник от Тринидад и Тобаго, който вкарва фантастичен гол със странична ножица.
Три години Пеле е и министър на спорта на Бразилия. През това време прокарва закон срещу корупцията във футбола.

През последните години има сериозни проблеми със здравето си. За последно се бе появявал на публично място при визита в Париж през миналата година, когато бе приет по спешност в клиника заради бъбречна криза.

Синът му Единьо, който е голямото му разочарование, след като бе осъден за продажба на наркотици, след като се провали като вратар, в началото на заразата с коронавируса обяви, че баща му е заключен у дома и не го напуска, за да не се зарази. Но вероятно е ходил до музикалното студио.

Така изглежда клипът на песента.
Така изглежда клипът на песента.
Улиците на Сао Паулу са затрупани с плакати на любимия син на града.
Улиците на Сао Паулу са затрупани с плакати на любимия син на града.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/