Новият акропол на Атина

26 October 2020
Георги Милков

Изумително културно пространство, родено от едно старо съперничество между най-фамозните магнати на Гърция

Ако многократно сте били в Атина, то не бързайте да казвате, че познавате този град. Особено ако още не сте били в културния център ”Ставрос Ниархос”, открит преди 3 години в квартал "Калитеа".

Когато го видите първото впечатление е, че все едно сте се пренесли от Атина на някакво абсолютно различно място. За разлика от обичайните за центъра на гръцката столица гледки, където всичко е толкова нагъчкано, задръстено, тясно и презастроено в стилове от различни епохи, тук е светло и широко. Колосално пространство, проектирано с размах, където човек може да диша дълбоко и да отвори всичките си сетива.

Центърът, който включва към пространствата си и новите Национална библиотека и Националната опера на Гърция е

архитектурен шедьовър,

проектиран от италианеца

Ренцо Пиано

– автор на центъра "Помпиду" в Париж и небостъргача "Шард" в Лондон. 

Библиотеката и операта всъщност се намират под изкуствено издигнат 32-метров хълм и покривите им на практика са част от 210 хил. кв.м. паркова площ, залесена с 1000 маслинови и кедрови дървета, около които цъфтят лавандулови храсти, розмарин, мащерка, салвия и риган. Нюйоркският дизайнер Дебора Невинс е направила специално подбора на растенията, които са типични за Средиземтоморието. 

Паркът реално заема 85% от цялото пространство на центъра и дава възможност на хората от квартал "Калитеа" да виждат само зелениина, когато гледат от балконите си по посока на морето. Отстрани на парка, точно покрай сградите на библиотеката и операта, минава 400-метров воден канал, който продължава под магистралата "Посейдон" към морето.

Около него е изградена променада, подходяща за приятни разходки и спорт. В това изкуствено създадено водно пространство могат да се видят и тренировки и състезания по кану-каяк, но цялата идея за съществуването му не е просто фриволна приумица на архитекта. Основната роля на това съоръжение всъщност е да предпазва от наводнения. 

Построен върху място, където е имало конна писта и паркинг – остатъци от Олимпийските игри през 2004 г., новият културен център на Атина увековечава паметта на един от най-знаменитите гърци – милиардерът и корабен магнат Ставрос Ниархос.

Той е познат като

вечния съперник на

Аристотел Онасис.

Приживе двамата прословути гърци се надпреварват във всичко - от това кой ще построи по-голям кораб, до това кой ще се ожени за по-красива и по-известна жена. Двамата сякаш се състезават и след смъртта си, чрез завещаните от тях меценатски фондове, защото недалеч от центъра "Ставрос Ниархос" е и културният център и кардиохирургия, носещи името на Онасис.

След смъртта си през 1996 г. Ниархос оставя в подарък на града фонд от повече от 600 милиона евро. Културният център, който днес носи неговото име е замислен и проектиран още преди началото на гръцката криза и икономическата катастрофа на страната всъщност не се отразява по никакъв начин на начинанието.

Строителството започва през 2011 г. и завършва пет години по-късно. Това е един от най-големите частноспонсорирани културни проекти в Европа. Парите, завещани от Ниархос гарантират финансирането не само на архитектурния проект и изграждането на центъра, но и всички останали разходи, включително и заплатите на мениджмънта и служителите до 2022 г. След това гръцката държава трябва да поеме грижата.

Центърът "Ставрос Ниархос" е замислен като съвременно културно светилище. Затова той приютява националната библиотека на Гърция, която се задушаваше в старата си сграда в центъра на Атина, където вече нямаше никакво място и бе бе отворена само за изследователи.
Новата библиотека се разпростира на 22 хил.кв.м. и дава възможност за свободен достъп до фондове. Мястото е отворено за всички, а многоетажната конструкция се вижда и отвън през високите стъклени стени. 

Библиотеката е предназначена за многофункционални занимания - има читални и медиалаборатории, видеозони, зали за радиопродукция и звукозаписни студиа, плюс бизнесинкубатор за предприемачи и детски занимални. Колекцията на

библиотеката съдържа

4500 ръкописа и важни

исторически архиви,

част от които се пазят

в изолирани капсули

при подходящи условия с регулирана температура и влажност на въздуха.

В съседната сграда е новата Национална опера на Гърция - още една невероятна придобивка. Защото преди това, въпреки, че е родният град на Мария Калас, Атина не разполага с подходящ оперен театър. От 1958 г. гръцката опера се помещаваше в сграда под наем с ограничени места.

Новият културен център вече предлага две зали – едната за 1400 души, другата – за 400. Операта е открита с пилотна постановка на "Магбет" от Джузепе Верди, а за официалното откриване на сезона е избрана една от най-знаменитите опери на ХХ век, вдъхновена от произведенията на трагиците на антична Атина – "Електра" от Рихард Щтраус.

Към операта има и танцово и балетно училище. Малкият театрален салон, който се нарича "Черната кутия" всъщност има сцена, която заедно с местата, може да се моделира, според изискванията на продукцията. Снабдена с най-съвременна техника "Черната кутия" може и да излъчва на живо, така че представленията вътре да се предават навън в отворения театър в парка или дори в други градове на страната в реално време.

Центърът "Ставрос Ниархос" не е само изложбени зали и концертни площадки, а представлява цялостна платформа за срещи на творци, място за общуване и обсъждане, за проява на творчески идеи и вдъхновение. Различните функции и програми са организирани около централно пространство за събиране на хора - идея, вдъхновена от агората на древна Гърция. 

От една част на операта над парка стърчи 35-метрово високотехнологично съоръжение, което създателите са нарекли "Фар". Покривът му наподобява корабно платно или крило. Това е особено интересна конструкция. Не само заради размера си (би могло да побере Бъкингамския дворец), но и заради иновациите и технологиите, използвани при конструирането и монтирането му.

Направено е от

фиброцимент – материал,

който по-често се асоциира

с корабостроенето,

отколкото със строителството на сгради, макар че от години се използва и за облицоване на фасади. Тук обаче фиброциментът е в основата на строителната конструкция и затова мащабите, в които е използван се смятат за безпрецедентни - нещо, което вече го прави съвсем легитимен строителен материал.

"Крилото" лежи върху десетки колосални стоманени колони и е преминало през всякакви технически изпитания, включително и срещу малко вероятното за Атина снегонавяване.  Впечатляващи технологични иновации на сградата влючват и близо 6000 слънчеви батерии, които генерират енергия от 1.5 MW, противоземетръсна защита, споменатата вече защита от наводнение, система за регенерация на топлината и максимална степен на естествено осветление.

Това е първата обществена

сграда в Гърция с платинен

LEED сертификат.

Човек може и да не знае всичко това, но някак си чувството за сигурност присъства наоколо, когато човек се разхожда из тези феноменални конструкции. Лекота, надеждност, прозрачност и устойчивост – това всъщност е почеркът на Ренцо Пиано. Плюс съчетанието на природните стихии - паркът и морето, които се откриват от "Фара". До там се стига или чрез вътрешните асансьори, или вървейки отвън по широки полегати стълби. 

Само от върха човек разбира истинските мащаби на това творение. Погледът към Егея и остров Егина е изумителен. Наблюдателят се чувства сякаш качен на капитанския мостик на гигантски съд, готов да отплава в открито море - едно леко намигане към благодетеля - корабен магнат. Назад е градът, а на хоризонта се вижда и античния Акропол – старият символ на гръцката столица. 

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/