Балъков тренира с внука Диего Армандо по време на коронавирус в Германия (Снимки)

11 April 2020
Константин Ботушаров
Малкият Диего Армандо вече свиква с топката, след като негов персонален треньор е дядо му Красимир Балъков.
“24 часа” получи снимките лично от Красимир Балъков и забранява копирането и използването им от медии или частни лица.
Малкият Диего Армандо вече свиква с топката, след като негов персонален треньор е дядо му Красимир Балъков. “24 часа” получи снимките лично от Красимир Балъков и забранява копирането и използването им от медии или частни лица.

Човечеството подцени знаците, които му даваше природата

амирате ме на терасата на дома ми. Точно обядвахме и сега стоим тук на слънце. В Щутгарт е 20 градуса. С дъщеря си съм и с малкия бандит.”

Така отговаря на първия въпрос след вдигането на телефона и поздравите легендата на българския футбол, “Етър”, “Спортинг” (Лисабон) и “Щутгарт” Красимир Балъков.

Малкият бандит е Диего Армандо - внукът на знаменития плеймейкър, когото “24 часа” потърси за разговор, свързан с напастта, наречена коронавирус, и последствията от заразата. Намери го в дома му, който е в покрайнините на Щутгарт в близост до една гора. Балъков обясни, че всекидневно тича в нея.

“Готвя се

за маратон”,

каза Краси на шега, преди да преминем към сериозните теми.

Бившият капитан на България подхвърля Диего Армандо на моравата пред дома.
Бившият капитан на България подхвърля Диего Армандо на моравата пред дома.

Започваме с карантината. В Щутгарт също като у нас има предписание хората да си стоят по къщите и да не излизат навън без нужда.

“Мерките тук са по-либерални, отколкото в България. Да, затворени са заведенията и детските площадки. Работят само хранителните магазини, аптеките и банките. В парковете обаче може да се влиза. Разбира се, по двама човека и те трябва да спазват нужната дистанция. Позволено е и на семейства с деца, които така или иначе живеят заедно. Като сядат по пейките, хората гледат да са на разстояние, даже на различни. Като цяло мога да кажа, че се спазват правилата. Хората си стоят по къщите. Виждат какво се случва в Италия и със сигурност не искат да се стигне дотам да бъдат изцяло затворени по домовете си. Дъщеря ми и синът ми изкараха 20-дневна карантина и сега си позволяваме да се съберем от време на време. Така малко от малко се компенсира времето, което съм пропуснал да прекарам с близките си заради различни ангажименти”, обяснява Краси.

Той допълва, че свиква със ситуацията, но не си спомня да е стоял толкова време вкъщи от детските си години.

“Със сигурност това е първият ми подобен опит като голям човек. Засега всичко е окей”, казва Балъков, а запитан какво е усещането, отговаря: “Едва ли има човек, който е предполагал, че ще ни сполети такова зло и ще попаднем в такава ситуация. Лично аз гледам на нея ден за ден. Наясно съм, че

няма смисъл да

търся и намирам

изходи, които в

следващия момент

може да бъдат

променени

от нов развой на събитията. Важното е да се спазват мерките и да направим всичко възможно да се запазим здрави, а съответно и другите хора около нас. Наистина поне в този момент е излишен тормоз за и без това напрегнатото ни съзнание да мислим за неща, които няма как да предвидим и как да сме подготвени за тях. Каквото става, ще става и никой не знае кога и по какъв начин ще свърши”, размишлява Краси.

Той дава с любимия си футбол пример как се поражда надеждата, че нещата ще се променят може би още следващия месец. В Германия има план през първия или втория уикенд на май да бъдат подновени сезоните в Първа и Втора бундеслига. Разбира се, без фенове по трибуните. Но хората със сигурност са адски зажаднели за футбол и един рестарт със сигурност ще им повдигне тонуса.

“Ако тръгне футболът, се надявам след това да се позволи да се играе тенис и голф, така ще мога да се раздвижвам не само с тичане. Но и това ще е, естествено, със стриктно спазване на мерките. Всъщност смятам, че навикът към тях ще продължи дълго време. Това обаче е добре, защото

хората ще се пазят

и ще дадат

време на учените

да намерят ваксина, лекарство срещу този вирус. Така ще се помогне на заразените хора и светът ще бъде подготвен за борбата с коварната болест, която му дойде като гръм от ясно небе”, казва 54-годишният Балъков.

Той е известен с перфектната си физическа форма и когато беше футболист, та и до днес. Освен с кросове в гората сега Краси я поддържа и с велоергометър у дома. Но има и още един начин за упражнения, който е свързан с “малкия бандит” Диего Армандо.

Тренировка с 3 топки за дядо и внук
Тренировка с 3 топки за дядо и внук

“Той не те оставя да стоиш на едно място. Най-позитивното нещо в цялата изключително трудна ситуация е, че имам време да му обръщам много внимание”, доволен е Краси.

Дядо Краси храни с банан малкия Диего Армандо.

Дядо Краси храни с банан малкия Диего Армандо.
Диего Армандо вече има влечение към футболната топка.
Диего Армандо вече има влечение към футболната топка.

Внучето му се роди на 29 юли 2018 г. Дъщерята на Балъков - Глория, и зет му Армандо Казо го кръстиха Диего Армандо. Така

момчето носи

имената на един

от най-великите

футболисти за

всички времена

- аржентинеца Диего Армандо Марадона.

Красимир Балъков е качил на рамене дъщеря си Глория (бъдещата майка на внука му Диего Армандо), а в дясната ръка държи трофея за победител в турнира за купата на Германия, с която "Щутгарт" триумфира през 1997 г.

СНИМКА: РОЙТЕРС
Красимир Балъков е качил на рамене дъщеря си Глория (бъдещата майка на внука му Диего Армандо), а в дясната ръка държи трофея за победител в турнира за купата на Германия, с която "Щутгарт" триумфира през 1997 г. СНИМКА: РОЙТЕРС

Разговорът с бившия капитан на националния отбор преминава към последствията, които разпространението на коронавируса ще има за футбола у нас.

“Футболът ще пострада, но това важи за всички видове бизнес. У нас са малко отборите с големи бюджети. Те със сигурност ще ги намалят, а тези с по-малки ще гледат да оцеляват. Сега се намаляват заплати, но това едва ли ще е временно положение, а по-скоро тенденция. Със сигурност ситуацията ще доведе до отлив на чужденците от българското първенство. Това пък ще даде шанс да играят повече българи, и то млади момчета. Нали затова все се говори от толкова години. Ето появява се от само себе си възможност за търсения от всички рестарт. Да изчакаме и ще видим. Както казах преди малко, няма рецепта, която да подготвиш в момента, а после да изпълниш. Божа работа какво ще се случи”, коментира Балъков.

Една от знаковите фигури в българския спорт въобще споделя мнението си и за самата зараза.

“Това нещо съществува, отнема животи и променя коренно всичко по света. И затова няма значение как и откъде е дошло. Мисля обаче, че човечеството подцени знаците, които му даваше природата. Не им обърна внимание. Всичко в нашия живот се движеше на високо темпо. В икономиката постоянно се търсеше бързина и количество. Всичко това се превърна в една луда надпревара. Природата обаче изведнъж я стопира. И сега ни предстоят трудни времена. Ще трябва

с нови сили, с

ново желание да

търсим може би

нова ориентация

Но пък всяко лошо може да доведе и до нещо добро. Да се помъчим да повярваме сега в това - ще ни е полезно. Смятам, че се намираме в едно огромно изпитание, а ни предстои и следващо - от всяка гледна точка. Ще е въпрос на морално и социално възпитание.

Ще изпъкне ярко какво сме като нация.

За мен най-важното е, като изключим това да останем здрави, е да сме солидарни и коректни един към друг. И независимо кой какъв е хората да си помагат”, завърши Балъков - плеймекърът, който помагаше на съотборниците си да стигат до голове, а така отборът да печели.

Краси рисува с малкия бандит, който фиксира камерата.
Краси рисува с малкия бандит, който фиксира камерата.
Щастие - дядо и внуче на моравата
Щастие - дядо и внуче на моравата

“24 часа” получи снимките лично от Красимир Балъков и забранява копирането и използването им от медии или частни лица.

Ключови думи

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/