На ски в Кайсери

28 January 2020
Георги Милков

Кулинарни изкушения и културни предизвикателства  – част от предимствата на централна Турция

Кайсери е точно в центъра на Турция. И когато стане дума за тази част на южната ни съседка, повечето българи се сещат само за Кападокия. Но районът има много повече с какво да се похвали. Това място се гордее с богата кулинарна традиция, където процъфтяват производството на месни и млечни специалитети. Мнозина даже не си дават сметка, че прословутата телешка кайзер пастърма всъщност не е наречена така заради германския император, а е патент на Кайсери. Наоколо е пълно със стари крепости, раннохристиянски църкви и манастири, а край града се издига връх Ерджиес, където през зимата отварят 120 километра много добре поддържани скиписти. Това е една от безспорните гордости на областта. Скицентърът функционира от 2011 г. и привлича около 2 милиона туристи годишно. От тях обаче само около 220 хил. са скиори, останалите са, както ги наричат тук, „кебап туристи“.

Ерджиес е уникална и красива планина.

Едноименният връх е всъщност конус на угаснал вулкан и се издига на 3,917 метра. Огромните разлети склонове без дървета и растителност дават широки възможности за каране, правейки мястото особено атрактивно и за любителите на фрирайд.

Ерджиес се появява като скикурорт след внимателно проучване и още по-внимателно планиране, извършено с техническа педантичност от австрийски специалисти.

Скицентърът разполага с бързи и модерни лифтове, 150 машини за сняг, които правят курорта активен от ноември до април, 34 писти с различна трудност, разпрострели се на 120 км. Най-високата ски станция е на 3400 метра. Едно от най-големите предимства на Ерджиес е стойността на дневната карта – около 10 евро, което е изключително конкурентна цена за качеството, което курортът предлага.
Ерджиес е маркетиран като „най-близкия ски курорт“ заради летището в Кайсери, което чрез Истанбул (полетът с турските авиолинии е 1 час) има връзка практически с целия свят. За български туристи е още по-удобно, защото полетът от София до Истанбул е по-малко от час, а турските авиолинии предлагат няколко удобни връзки до летището в Кайсери. 

В последните години в Ерджиес са се провели

3 световни първенства

по сноуборд,

а курортът е бил домакин и на 3 европейски купи по сноуволей – новата тренди приумица в зимните спортове.
В планината има няколко 3 и 4-звездни хотела, но в самия град опциите за настаняване са много повече, включително и 5-звездни хотели с безплатен трансфер до лифтовете. 

Директорът на скикурорта д-р Мурат Чънгъ казва, че в Ерд­жиес най-много са туристите от Полша, Русия и Украйна, но има с какво да бъдат спечелени и българските скиори.

Извън зимния сезон Кайсери приема най-много чуждестранни гости заради Кападокия и нейните причудливи каменни колони, формирани от природните стихии. През последните години манията за летене с балони с нагорещен въздух е превърнала села като Гьореме и Ургюп в истинска световна сензация, където старите скални жилища вече са бутикови хотели. Азиатските туристи тук са в стихията си. По склоновете и селските пътища пъплят безброй ретроавтомобили с мъже и жени от Китай и Япония, бързащи да запечатат на телефоните си поредния залез или изгрев над скалните еолитни феномени.

Ако искате да летите с балон,

трябва да си направите

предварителна резервация,

иначе няма голям шанс да се вместите. Всяка сутрин близо 200 балона излитат преди изгрев слънце измежду скалните лабиринти, пръснати край петте села на Кападокия – Гьореме, Ургюп, Аванос, Ортахисар и Ючхисар. 

Заради прекомерното търсене скоро балони ще излитат и край село Соганлъ. Мястото е все още тихо и не толкова пренаселено от туристи, а в същото време е изключително интересно заради многото скални църкви, манастири, монашески скитове и килии, издълбани между IV и XI век, някои с частично запазени стенописи. 

Изключително интересна е и долината Корамаз, на 30 минути път от Кайсери. Из нея са пръснати няколко села, всяко от които е запазило по някое древно съкровище – подземен град, раннохристиянска църква или манастир. 

Една друга добре

пазена тайна на района

са водопадите Капузбаши.

Удивително красиво място на 2 часа и половина път с кола от Кайсери. Седем водни извора, най-високият от които 70-метров, се леят от процепи в средата на отвесна скала, правейки гледката незабравима.

На 15-ина километра от Кайсери е село Хюрметчи, в което се крие друга спираща дъха изненада – диви анадолски коне. Това е запазената марка на Нури Чорбаджиоглу – професионален фотограф, който организира незабравими фотосафарита за местни и чужденци. Обикновено тези турове се правят в късния следобед, когато слънцето пада ниско. Тогава двама каубои подгонват стадо от 300-400 диви и полудиви коне към обективите, а прашната пелена от копитата им покрива залязващото слънце като естествен филтър. Наистина впечатляващо! 

В село Агърнас, на 20-ина километра от Кайсери, е родната къща на Синан – най-великият архитект на Османската империя, прочут със султанските джамии „Сюлейманийе“ в Истанбул и „Селимийе“ в Одрин. Той е автор и на джамията „Баня башъ“ и църквата „Св. Седмочисленици“ – едновремешната Коджа Дервиш Мехмедпашова джамия в София.

Къщата му днес функционира като музей, но това, което се вижда над земята, е всъщност съвременна постройка.  От Синаново време е всичко, което се е запазило под земята, на две или три нива. Из тоя район подземното строителство е било доста разпространено и понякога не е за вярване, но това, което се вижда от къщите над земята, е нищо в сравнение с мазетата, с които разполагат. 

Има цели подземни

градове, стигащи

60-70 метра надолу.

Като в село Деринкую, където е най-големият подземен град. Там са се побирали около 20 хил. души. Открит е случайно от едно семейство през 1963 г., което правило ремонт на къщата си. От стената зейнала дупка, по-дълбока от очакваното, зад която се открил невъобразим лабиринт на няколко нива...

Навсякъде из района на Кайсери е така. Това място е изключително богато на история, архитектура, природни и кулинарни забележителности. Самият град Кайсери процъфтява, а икономическата зона край него се разраства заедно с новите добре изградени жилищни квартали, паркове, кафенета и ресторанти.

Кметът на Кайсери д-р Мемдух Буюккалъч е доволен от постигнатото, но казва, че би се радвал, ако красотите на района станат достояние и на още повече чуждестранни посетители.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/