Кои са друзите, на Джордж Клуни сватовете?

15 September 2021
Георги Милков

Бракът извън сектата затваря вратата към свещените тайни ритуали

Когато Джордж Клуни – „веч­ният ерген на Холивуд“, се венча за Амал Аламудин, прокобите, че този брак няма как да е сполучлив, бяха повече от поздравленията. Най-често повтаряният мотив бе произходът на булката и сектата, от която произхожда – мистичната общност на друзите. Според правилата на тази група, чиято родина са планинските райони на Леванта, браковете с хора извън общността не се толерират.  Джордж Клуни и съпругата му Амал Аламудин

Джордж Клуни и съпругата му Амал Аламудин

Това по принцип е вярно. Нещо повече. Браковете с чужденци/друговерци не само не се толерират, направо са забранени. 

Представителите на тази

монотеистична религиозна

общност живеят предимно в

Ливан, Сирия, Йордания и Израел.

В Ливан дори те играят ролята на основен политически и социален фактор. Много често именно друзите наклоняват везните в една или друга посока в нескончаемите вътрешнополитически кадрили в страната.

В Израел друзите обитават предимно Галилея, Голанските възвишения и околностите на Хайфа. Има големи общности, емигрирали на Запад – в Канада, САЩ, Австралия, а също и в Европа.

Такъв е случаят и със семейството на Амал Аламудин. Бъдещата госпожа Клуни се ражда в Бейрут през 1975 г., но техните емигрират, когато тя е на 3 г. Завършва в Оксфорд, после и Нюйоркската школа по право. Работи като юридически помощник на бъдещия съдия от Върховния съд на САЩ Соня Сотомайор. Аламудин беше и съветник на Кофи Анан и специален пратеник на ООН и Арабската лига в Сирия.

Тя представляваше основателя на „Уикилийкс“ Джулиан Асанж, когато той се бореше срещу екстрадиция от Великобритания в Швеция. Като повечето издънки на изтъкнати ливански семейства, тя говори свободно арабски, френски и английски.

Друзите по принцип са известни с това, че

макар и да са малка общност, те

имат ярки представители и успехи

почти във всички сфери и професии.

Пример за това е и големият пилот от „Формула 1“ Фелипе Наср, който реално е израснал в Бразилия, но се гордее със своя ливански и друзки произход.

Историята на друзката секта датира от средните векове. Мнозина специалисти смятат друзите за фракция, произлязла от исляма, по-специално от шиитските вярвания и практики на исмаилитите.

Всъщност отделянето на друзите от исляма започва още през XI в., с една особеност – вярата, че след смъртта на човек душата му се вселява веднага в друго тяло.

Душата, според друзите, никога не умира, а се „транспортира“ и пътешества во веки веков. Като цяло друзите се обединяват около принципи, които всички мюсюлмански секти споделят, но имат известна свобода на мнение по определени въпроси и собствено тълкуване на някои неясни пасажи от корана. Поради това повечето ислямски деноминации не признават друзите за мюсюлмани.  Сирийски друзи на границата с Израел развяват многоцветното знаме на общността

Сирийски друзи на границата с Израел развяват многоцветното знаме на общността
 

Има и много други причини, но

коренът на всичко трябва

да се търси в събитията,

случили се през XI в.

За разлика от всички останали мюсюлмани например, друзите вярват, че исмаилитският имам и шести фатимидски халиф Ал Хаким би-Амр Аллах (985-1021) е „проява на Бог в неговото единство“.

Халифът е инкарнация на Бог, проповядва Наштакин ал Дарази – един от основателите на друзката религия и най-вероятно човекът, дал името на цялата секта. Според някои източници самият халиф въобще не бил въодушевен от думите на проповедника и го екзекутирал. Но има и други версии.

Най-голямата загадка остава съдбата на халифа, защото

през една февруарска

нощ на 1021 г. той изчезва

безследно.

Друзите обаче и до днес смятат, че той не е умрял, а е бил затъмнен, „скрит“ от Бог и ще се завърне на земята в деня на Страшния съд.

Като изключим Ал Хаким, другите пророци на друзите са по-известни - Адам, Ной, Мойсей, Авраам (Ибрахим), Исус, Мохамед...

Какво друго? Според друзките обичаи консумацията на алкохол и свинско е грях, но също така и полигамията. Всичко това са общоизвестни и достъпни данни за религията на друзите, но същинската и най-съкровена част от вярванията остава енигма. 

80% от друзите принадлежат към така наречената група на „ал джухал“ – невежите – тези, които нямат достъп до свещената литература.

Малцинството на просветените или „ал уккал“, както ги наричат, са истинските пазители на „Свещения граал“ на друзката вяра, начело с религиозните водачи „ажауид“, сред които бива избран един „шейх ал акъл“. 

За да бъдат нещата още

по-сложни, друзите имат

и обичай, наречен „такия“.

Този термин в случая бива използван в смисъл на благоразумие и внимателност.

Става дума за предписание за поведение, което допуска при необходимост или опасност вярващият друз да се отрече наужким от вярата си, да я скрие или да дружи с неверник и на практика да наруши всички религиозни канони. Този принцип е заимстван от шиизма, но съществува като тезис и в сунитския ислям.

Има още много предписания и разпоредби. Всички те са се наложили през дългите години на живот и съществуване във враждебна среда.

Висшата цел – да се съхрани общността. Точно затова друзите се стремят да замаскират своите ритуали и особеностите на религията си. И определено успяват в това, защото тайните практики все още не са станали обществено достояние. Съкровените ритуали са достъпни само за узрелите да носят тази отговорност.

Престъпвайки забраната за брак извън общността, г-жа Клуни очевидно е загубила завинаги шанса да се докосне до светая светих, тоест самият Джордж Клуни също никога няма да разбере тайната на своите сватове друзите.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/