Нова мода в пиенето

08 August 2020
MenTrend.bg онлайн

Въздържанието на едно поколение: алкохол за вегани и тъмножълт ликьор, наречен „Мадър Факинг Файърбол“

Странен тренд е впримчил в лапите си хора от цял свят. Хора, които казват „Не“ на студена, потна халба бира и я заменят с картонена чашка морковен джин. Души, които бавно, но сигурно дават отпор на алкохола. В Ню Йорк и Ел Ей вече има много барове, които предлагат безалкохолни менюта, в които вместо коктейли се сервират моктейли. Субстанции, имитиращи напитките за възрастни, но без спиртно съдържание. 

Участниците в движението „Трезвеност“ се отказват или намаляват приема на алкохол. Някои го правят заради здравето си, други пък се обричат на безалкохолно съществуване, за да подобрят социалните си контакти или от притеснение, че спиртните напитки намаляват тяхната сила и продуктивност.

Имайки предвид популярността на алкохола и опиянчването като цяло, е трудно да си представим, че движението, прокламиращо трезвеност, ще започне да увлича масите до такава степен, че да доведе до сух режим в глобален мащаб. Но отказването от алкохола започва да придобива популярност, без майтап. В големите световни градове локали, в които не се предлагат спиртни напитки, стават по-търсени. Да не повярва човек!

Казват, че обилното наливане с алкохол ощетявало паметта и влияело негативно върху правилната оценка за нещата и на менталните способности изобщо. От друга страна, някои лекари вярват, че спирането на алкохола намалява депресивните състояния и самоубийствените мисли, редуцира риска от развитие на карцином, високо кръвно, сърдечни заболявания и инсулти.

Въпреки това не бързайте да заменяте бутилката с аптечка. Една малка напитка на ден може и да помогне за намаляването на риска от инфаркт. Това пак лекари го казват

Всички диетолози тръбят, че алкохолът бил калоричен, но никой от тях не обяснява, че е подходящ и за месоядни, и за вегетарианци, и за вегани. Европа е известна с това, че разбира от пивоварство. Разбира и от варенето на веган бира.

Едва ли на футболния запалянко му пука дали пивото му е веган, стига да е добро охладено и пивко. Изобщо не е трудно да намериш веган алкохол, макар че в някои от бирите може да се намерят продукти като желатин и белтъци.

Всъщност

всеки вид твърд алкохол е веган.

Изключение правят ликьорите

на млечна основа и тези,

които съдържат мед.

Дори и да не сядате без месо на масата, следващия път, когато надигате чашката, се поздравете, че поне пиенето ви е направено от зарзават.

От много млада възраст децата, родени в началото на новото хилядолетие, си заслужиха репутацията на най-разглезеното поколение в историята на човечеството. И заради това се предполагаше, че индивиди, които са отглеждани от прекалено загрижени родители, в момента, в който станат достатъчно големи, за да си причиняват повече алкохол, ще се превръщат в най-големите парти животни от римско време досега.

Да, но обществото явно си е направило сметката без кръчмаря. Оказва се, че доста голяма част от днешните млади хора не само че не пият, но имат и много по-малко сексуални партньори, отколкото предишните поколения.

Няма по-голямо доказателство от успеваемостта на движението „Трезвеност“ от ултрамодерните Daybreaker партита в Ню Йорк. Купони, които имат основните условности на шумните веселби – от дискотопки през провокативни костюми, до всичко, което може да се намери в по-претенциозен нощен клуб. Всичко с изключение на две неща – алкохол и наркотици. 

„Искаме да премахнем всички лоши асоциации с ходенето по заведения – пиенето, друсането, саморазрушителното поведение и гадните бодигардове. Искаме просто да дадем възможност на хората да се сближат“, споделя създателят на дейбрейкър партитата в Ню Йорк Матю Бримър.

Повечето такива купони събират около 400–500 любители на чай и други безалкохолни напитки, а входът за тях започва от 40 долара. Събиранията започват с йога за загрявка, а след това всеки показва какво може на дансинга. Единствените напитки, които може да пиеш, са органични. 

Апогеят на дейбрейкър партито е в 6 сутринта, когато започва зазоряването. Оттам и името на това явление.

На западния бряг на Щатите тези партита се наричат Shine и са с една идея модифицирани – отново без алкохол, но пълни с филмови прожекции, медитация и филантропски каузи, подкрепени от здравословни хапки и биосокове. Предлага се и вода с „австралийски цветни есенции“.

Повечето от посетителите са хора, родени в началото на века, които идват на тези събирания с намерението да социализират, без да са подвластни на алкохола. Те са т.нар. търсачи на истински, автентични отношения.

Трезвеното движение е голям фактор и в модния свят. Един от последните брандове във фешън пространството е Sober Is Sexy (Трезвото е секси).

Не е изненадващо, че движението си прокрадва мощно път и на телевизионния екран. Друго си е да видиш героите на Адам Драйвър и Джемима Кърк от сериала „Момичета“ как ходят на събирания на Анонимните алкохолици, а по време на любовните си срещи не близват грам алкохол. Което пък прави сексуалните им сцени още по-секси, незамъглени от никакви опиати.

„Трезвеност“ предпазва не само от махмурлук и пристрастяване, но е част от по-голям тренд. То е естествено продължение на културните промени в обществото, тикайки ни към йога, органична храна и нова духовност. Последователите му твърдят, че то им помага да имат по-адекватни връзки, в които комуникацията е фактор.

Макар идеята да се откажеш доброволно от алкохола, без да си зависим от него, да обръща очи и да предизвиква насмешливи усмивки, трезвеността е един от най-култовите трендове за идващите занапред години.

И ако прекомерното пиене на алкохол се свързва с по-разюзданите студентски години, то в американските колежи на почит не е „Блъди мери“, а тъмножълт ликьор, наречен „Мадър Факинг Файърбол“. Звучи толкова адско, все едно си подправил татковото уиски с повечко канела, но дори след осмия коктейл може да се качиш зад волана и да не те хване дрегерът. И не защото му има нещо на уреда, а защото на практика напитката е портокалов сок с пикантен микс от подправки, събрал в себе си лют червен пипер, джинджифил и масло от риган.

Друга масова истерия са

джус кроуловете – месечно събитие,

на което участниците минават

през три различни магазина,

за да пробват по 20 грама

от 19 безалкохолни напитки

с имена „Пурпурен дъжд“ или „Доктор Чувствам се добре“. Това е една от много антиспиртни активности, които масово заразяват младежите в големите американски градове, тикайки ги към отказването от алкохола и към все по-зелените сокове. Връщането към пиячката в Ел Ей и в Ню Йорк в момента се възприема като социално самоубийство.

Освен джус кроулове зад океана има барове, в които веднъж в седмицата се обявява ден без пиячка. Има дори социална мрежа за хора, които не пият и си търсят половинка. Meetup е толкова популярна, че понякога сървърите й не насмогват да обработят всичките заявки.

Може да звучи парадоксално, но тежките икономически времена са друга причина, поради която хората намаляват количеството алкохол. За разлика от България, където алкохолът е достъпно евтин, по света нещата далеч не са розови за портфейла на тези, които обичат да обръщат чашката.

Проучване, направено в Щатите и четири европейски държави, показва, че 75 процента от посетителите на баровете консумират твърде умерено алкохол не защото нямат желание да се „отрежат“, а защото месечните им доходи не позволяват такова разточителство.

Цялата тая шумотевица около въздържанието обаче не е чашка за всеки черен дроб. Най-вероятно за някой от стрейт едж пънкарите на 80-те, който и преди три десетилетия е отказвал да се друса до припадък, да пие до повръщане, да пуши като на световно, който се е опълчвал на хедонизма и сексуалната революция, изобщо няма да има проблеми и сега да не пие. Сега още повече ще иска да пази мозъка си чист, за да може да бори социалните болести като консуматорство, хомофобия и расизъм.

Социолозите обаче имат опасения, че

трезвеността на новото младо

поколение може

да го направи аполитично.

Да го направи апатично към случващото се около него, да повреди индивидуализма.

Движенията, проповядващи чист и екологичен начин на живот, са пълни с хора, които ценят сияещата и здрава кожа, но които са на крачка от това да се превърнат в мекотели, вместо да имат ясно изразена позиция за промените в политическия климат.

А през това време субстанциите, все тая дали са вредни, полезни, алкохолни, безалкохолни, се превръщат в култура. А културата има качеството да се лашка от една екстремност към друга за разлика от истинския бунт, който отстоява своята екстремност... понякога с чашка в ръка.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/