Консумацията на 140-235 грама авокадо дневно помага за намаляване на нивата на „лошия" холестерол и триглицериди в организма.
Изследователи са прегледали резултатите от публикувани по-рано проучвания, включващи възрастни, които редовно са включвали авокадо в диетата си, варирайки от малки порции до 250 грама или повече на ден.
Установено е, че дори умерената консумация на плода води до значително подобрение на липидните профили: нивата на общия холестерол намаляват с почти 7 mg/dL, а нивата на LDL с повече от 6 mg/dL, в сравнение с контролните групи. При по-високи дози и продължителна консумация (над 23 седмици) ефектът става по-изразен.
LDL често се нарича „лош холестерол" поради връзката му с риска от атеросклероза.
© 2019 MenTrend. Всички права са запазени.
Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.
Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: [email protected], https://www.cem.bg/