Ултрапреработените храни (UPF) се превръщат в сериозен риск за човешкото здраве, като според най-големия досега научен доклад по темата те увреждат всяка основна система в организма на човека и представляват заплаха за общественото здраве в световен мащаб. Тези продукти, които включват готови ястия, зърнени закуски, протеинови барове, газирани напитки и бърза храна, постепенно изместват пресните храни от менюто на деца и възрастни по целия свят. Консумацията им се свързва с повишен риск от редица заболявания - затлъстяване, диабет тип 2, сърдечни болести и депресия.
Във Великобритания и САЩ повече от половината от средния дневен прием на храна вече идва от ултрапреработени храни, а при някои социално уязвими групи делът достига до 80%. Прегледът на 104 дългосрочни изследвания показва, че в 92 от тях високата консумация на UPF е свързана с хронични заболявания и преждевременна смърт.
Професор Карлос Монтейро от Университета в Сао Пауло подчертава, че хората не са биологично адаптирани да консумират такива продукти. Именно неговият екип разработва системата Nova, която класифицира храните според степента на преработка - от непреработени плодове и зеленчуци до индустриално произведени продукти с изкуствени аромати, оцветители и емулгатори. Тези храни са създадени да бъдат вкусни и достъпни, но са бедни на хранителни вещества и целят да изместят традиционните ястия, като същевременно носят огромни печалби на компаниите.
© 2019 MenTrend. Всички права са запазени.
Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.
Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: [email protected], https://www.cem.bg/
Четете още