Британският хирург Каран Раджан разкри достъпни храни, които намаляват риска от рак на дебелото черво със 17 процента, пише Daily Mirror.
Раджан твърди, че редовната консумация на млечни продукти, семена от чиа, листни зеленчуци и всякакви други храни, богати на калций, е от съществено значение за предотвратяване на рак на дебелото черво. „Всички знаят, че калцият защитава костите, но изглежда също така поддържа здравето на дебелото черво. Този микроелемент се свързва с жлъчните киселини, за да образува вещество, което предотвратява увреждането на чревната лигавица и намалява пропускливостта на дебелото черво", обясни той.
Хирургът отбеляза, че защитните свойства на калция не се влияят от възраст, пол, генетика, физическа активност или тютюнопушене. За постигане на желания ефект е достатъчен приемът на 300 милиграма калций на ден. Това количество се съдържа в чаша мляко, 170 грама кисело мляко, чаша зеленолистни зеленчуци или две супени лъжици семена от чиа.
Раджан добави, че калциевите таблетки също помагат за предотвратяване на рак на дебелото черво, но в тази си форма те намаляват риска само с девет процента. Затова лекарят препоръча да се избират натурални продукти пред хранителни добавки.
© 2019 MenTrend. Всички права са запазени.
Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.
Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: [email protected], https://www.cem.bg/