Известният британски готвач Гордън Рамзи категорично отказва да променя менюто в ресторантите си заради хора, които използват медикаменти за отслабване като семаглутид или тирзепатид. В интервю за Sunday Times той определи подобна практика като „пълна глупост" и подчерта, че проблемът не е в храната, а в навиците на самите клиенти. Докато негови колеги като Хестън Блументал вече предлагат намалени порции за посетители на лекарства като Ozempic и Mounjaro, Рамзи остава твърдо против идеята да се създават специални менюта за тях.
„Това е абсолютна глупост. Няма начин да правим меню за тези хора. Проблемът е, че те са яли твърде много още от самото начало", казва Рамзи.
Въпреки категоричната му позиция, Рамзи признава, че днешната гастрономия е изправена пред много повече изисквания, отколкото преди две-три десетилетия - от хранителни непоносимости до специфични диетични режими. Той обаче е убеден, че адаптирането към медикаменти за отслабване не е пътят, по който трябва да върви високата кухня.
От научна гледна точка обаче медикаменти като семаглутид имат потенциала да променят живота на хората с метаболитни проблеми. Според молекулярния генетик и изследовател на затлъстяването д-р Джайлс Йо те не само подпомагат лечението на диабет тип 2, но и създават усещане за ситост, което води до по-малък прием на храна и съответно до намаляване на теглото.
© 2019 MenTrend. Всички права са запазени.
Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.
Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: [email protected], https://www.cem.bg/
Четете още