4 000 калории на ден и една мечта – Тур дьо Франс през очите на Бен Хийли

05 August 2025
MenTrend.bg
Състезателите в Тур дьо Франс се нуждаят от огромни количества енергия, за да преминат през триседмичното изпитание. СНИМКА: РОЙТЕРС
Състезателите в Тур дьо Франс се нуждаят от огромни количества енергия, за да преминат през триседмичното изпитание. СНИМКА: РОЙТЕРС

Състезателите в Тур дьо Франс се нуждаят от огромни количества енергия, за да преминат през триседмичното изпитание. Победителят Тадей Погачар измина 3304 километра за 76 часа – със средна скорост от 43 км/ч, въпреки изкачванията с обща денивелация от 52 500 метра. Ирландският колоездач Бен Хийли от отбора EF Education-EasyPost завърши девети, само 28 минути след победителя.

На едва 24 години, Хийли успя да сбъдне своята детска мечта – да спечели етап от най-престижното колоездачно състезание в света. Освен това, той носи жълтата фланелка – символ на лидерството – по време на 10-ти и 11-ти етап. „Честно казано, беше сюрреалистично преживяване," споделя Хийли пред Men's Health. „Мечта на всеки колоездач е да спечели етап, а аз не само го направих, което беше основната ми цел, но и носих жълтото – просто невероятно. А да завърша в топ 10 – това е нещо, което никога не съм вярвал, че мога да постигна."

Хранене и възстановяване – ключът към успеха

За да издържат на физическото натоварване, колоездачите разчитат на прецизно планирана диета и възстановителни стратегии. „Извън колелото е лесно за нас, защото имаме страхотен екип, който се грижи за всичко," казва Хийли. „Получаваме правилните добавки – например сок от череши за възстановяване. Имаме готвачи, които ни приготвят подходяща храна, и нутриционисти, които ни казват какво и колко да ядем."

По време на големите етапи Хийли приема между 120 и 150 грама въглехидрати на час, за да компенсира изгарянето на около 4000 калории над нормалния дневен разход. „Просто трябва да се зареждаш с гориво – въглехидрати, протеини – и това е възможно благодарение на нутриционистите."

Хидратацията също е от решаващо значение. Хийли споменава растителни напитки, които осигуряват балансирани макронутриенти, минерали и витамини. Но освен физическото, важно е и психическото състояние.

„Всичко е въпрос на баланс – не можеш да ядеш само обикновен ориз три седмици," казва той. „Умората от вкусове е реална. Нашите готвачи се справят отлично с разнообразието. Понякога си позволяваме и „чийт" ястие – например стек с пържени картофи преди последния ден за почивка. Това ни освежава и ни подготвя психически за следващите етапи."

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: [email protected], https://www.cem.bg/