Учени от Бразилия са доказали, че включването на бамя, зеленчук, богат на антиоксиданти, в диетата може да предотврати развитието на затлъстяване, метаболитни нарушения и възпаление на мозъка.
Изследователите смятат, че положителните ефекти на бамята се дължат на нейните биологично активни вещества - катехини, кверцетин и други феноли, които имат противовъзпалителни и антиоксидантни ефекти.
Резултатите от изследването подчертават значението на здравословното хранене в ранна възраст и предлагат обещание за употребата на функционални храни като бамята за превенция на метаболитни заболявания, особено в контекста на нарастващата епидемия от детско затлъстяване.
© 2019 MenTrend. Всички права са запазени.
Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.
Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: [email protected], https://www.cem.bg/
Коментари