Може ли млякото да ни направи по-високи?

18 June 2025
MenTrend.bg
Кравето мляко отдавна е смятано за ценен източник на хранителни вещества. СНИМКА: ФРИЙПИК
Кравето мляко отдавна е смятано за ценен източник на хранителни вещества. СНИМКА: ФРИЙПИК

Кравето мляко отдавна е смятано за ценен източник на хранителни вещества, важни за растежа – като протеин, калций, цинк и витамини A и D. Неслучайно родителите ни настояваха да го пием редовно в детството, с идеята, че то подпомага изграждането на здрави кости и дори може да ни направи... по-високи.

Съществуват научни доказателства, че млякото може да повиши нивата на IGF-1 – хормон, който влияе върху растежа. В теоретичен план това означава, че приемът на мляко по време на юношеството би могъл да помогне човек да достигне потенциала си за височина. Но след като израснеш, допълнителните количества мляко няма да те направят по-висок.

Множество проучвания наистина откриват корелация, а не пряка причинно-следствена връзка, между приема на мляко в детска възраст и по-голяма височина. Например, едно изследване от 2018 г. проследява деца от раждането им до 17-годишна възраст и установява, че на всеки допълнителни 240 милилитра мляко на ден се свързва с увеличение на височината с около 0,39 см. 

В допълнение, систематичен преглед от 2019 г. установява, че приемът на млечни продукти повишава минерализацията на костите при деца, но няма установена връзка с ръста. А проучване от 2020 г., публикувано в Nature, открива връзка между консумацията на мляко и по-високи стойности за тегло и ръст за възрастта – но и този ефект зависи от географското положение и социално-икономическите условия.

Да пием ли мляко въпреки това?

Отговорът е: ако нямаш лактозна непоносимост – да. Млякото остава надежден източник на калций и витамин D, особено при хора, които не консумират редовно мазни риби или други природни източници на тези хранителни вещества.

Млечният протеин също подпомага мускулния растеж и възстановяване, поради което е подходяща добавка след тренировка.

Допълнителни здравословни ползи

Стабилизира кръвната захар: суроватъчният протеин в млякото стимулира отделянето на инсулин, което спомага за поддържане на стабилни нива на кръвната захар.

Намалява риска от диабет тип 2: редовната консумация на нискомаслено мляко може да понижи риска с до 10%.

Поддържа психичното здраве: съдържанието на магнезий и протеин се асоциира с по-нисък риск от депресивни симптоми.

Подобрява съня: млякото съдържа триптофан – аминокиселина, която тялото използва за производството на мелатонин, хормон, който подпомага заспиването.

Ключови думи

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: [email protected], https://www.cem.bg/