Изненадващата суперсила на боба – и защо учените настояват за ежедневния му прием

09 June 2025
MenTrend.bg
Фасулът може лесно да бъде включен в ежедневното меню – като добавка към супи, в салати или в комбинация с ориз и киноа. СНИМКА: ФРИЙПИК
Фасулът може лесно да бъде включен в ежедневното меню – като добавка към супи, в салати или в комбинация с ориз и киноа. СНИМКА: ФРИЙПИК

Ново изследване, представено на конференцията на Американското дружество по хранене миналата седмица, предполага, че консумацията на боб може да играе важна роля в предотвратяването на сериозни здравословни състояния като сърдечни заболявания и диабет тип 2.

Учени са наблюдавали 72 души с преддиабет – състояние, при което нивата на кръвната захар са по-високи от нормалното, но не достатъчно високи, за да бъде диагностициран диабет тип 2. В продължение на 12 седмици участниците консумирали ежедневно чаша нахут, черен боб или плацебо.

Какво установи изследването?

Изследователите са анализирали кръвни проби в началото, след шест и след дванадесет седмици, за да проследят нивата на холестерола, възпалителните процеси и кръвната захар.

При групата, консумирала нахут, общият холестерол значително намалял – от средно 200.4 mg/dL на 185.8 mg/dL след 12 седмици.

За групата, която консумирала черен боб, били отчетени мощни противовъзпалителни ефекти. Средното ниво на провъзпалителния цитокин интерлевкин-6 – протеин, който показва наличието на възпаление в организма – спаднало от 2.57 pg/ml на 1.88 pg/ml след 12 седмици.

Какво означава това за нас?

„Нашето изследване показа ползите от консумацията на фасул при възрастни с преддиабет, но той е отличен избор за всеки," казва водещият изследовател Морган Смит.

Фасулът може лесно да бъде включен в ежедневното меню – като добавка към супи, в салати или в комбинация с ориз и киноа.

Защо бобът е полезен за преддиабетно състояние?

Според учените, хората с преддиабет често страдат от нарушен метаболизъм на липидите и хронично нискостепенно възпаление – два фактора, които допринасят за развитието на диабет тип 2 и сърдечни заболявания.

Така че способността на боба да намалява холестерола и възпалението може да помогне за подобряване на тези състояния.

Макар резултатите да са обещаващи, изследването все още не е преминало през научно рецензиране. Въпреки това, то допълва нарастващия брой доказателства за здравословните ползи от консумацията на боб.

Имайте предвид, че при избора на боб е добре да се избягват продукти с добавени захари и консерванти.

На пазара има разнообразни опции – консервиран, сушен и замразен фасул, които могат да бъдат включени в здравословното меню без особени разходи.

Ключови думи

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: [email protected], https://www.cem.bg/