Сокът от червено цвекло – тайната на издръжливостта

02 June 2025
MenTrend.bg
Червеното цвекло е богато на нитрати, които подпомагат образуването на азотен оксид (NO) в организма – особено при ниски нива на кислород. СНИМКА: ФРИЙПИК
Червеното цвекло е богато на нитрати, които подпомагат образуването на азотен оксид (NO) в организма – особено при ниски нива на кислород. СНИМКА: ФРИЙПИК

Ново изследване, публикувано в Journal of the International Society of Sports Nutrition, анализира влиянието на сока от червено цвекло върху представянето на група катерачи и открива обещаващи резултати, които биха могли да ви вдъхновят да включите този естествен еликсир в ежедневието си.

Какво показва изследването?

Изследователи проведоха проучване, разделяйки 27 катерачи в три групи – контролна, плацебо и група с прием на сок от червено цвекло. Целта беше да се оценят различни показатели за представяне и възстановяване, включително праг на болка при натиск, изокинетична и изометрична сила, гъвкавост и хоризонтален скок. Участниците преминаха тестове в три етапа – в началото, по време на катеренето и след него.

Една седмица след първоначалните тестове катерачите консумираха 70 мл сок от червено цвекло (съдържащ 400 мг нитрати), плацебо или вода 2,5 часа преди изкачване до 3 720 метра. Оценяваше се мускулната треска (DOMS) в квадрицепсите, задните бедрени мускули и гастрокнемиуса преди катеренето, веднага след него и след 12, 24, 48 и 72 часа. Установена беше значима редукция на мускулната треска в гастрокнемиуса 24 часа след спускането при групата с червено цвекло в сравнение с контролната група, но интересното е, че ефектът не се наблюдаваше в квадрицепсите. Освен това тази група демонстрираше подобрения в прага на болка, максималната кислородна консумация (VO2 max), гъвкавостта и мускулната сила спрямо останалите.

Защо сокът от червено цвекло помага?

Червеното цвекло е богато на нитрати, които подпомагат образуването на азотен оксид (NO) в организма – особено при ниски нива на кислород. Азотният оксид разширява кръвоносните съдове, подобрява притока на кислород и хранителни вещества към мускулите, което води до подобрено представяне и по-бързо възстановяване. Предишни изследвания свързват сока от цвекло с понижаване на кръвното налягане и по-добро здраве на кръвоносните съдове.

Освен нитратите, цвеклото съдържа въглехидрати, фибри, протеини, витамини (C, B9) и минерали като калий, калций, магнезий и желязо, както и антиоксиданти и противовъзпалителни съединения.

Какво означава това за атлетите?

Резултатите изглеждат обещаващи както за елитни, така и за любители спортисти, което прави сока от червено цвекло интересен избор за естествена добавка към диетата. Предишни изследвания показват сходни ползи за волейболисти и спортисти, занимаващи се с интензивни тренировки.

Внимание: Хора с ниско кръвно налягане трябва да се консултират с медицински специалист, тъй като нитратите в цвеклото могат допълнително да го понижат. Освен това, ако сте предразположени към бъбречни камъни, оксалатите в цвеклото може да увеличат риска.

Макар че изследването беше сравнително малко, резултатите са обещаващи и насочват към потенциални ползи от редовната консумация на сок от червено цвекло. Ако търсите лесен начин да подобрите възстановяването си и спортното представяне, този натурален еликсир може да бъде отличен избор.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/