Ново изследване, публикувано в списанието Food Quality and Preference, показва, че добавянето на малко повече пикантност към храната ни може да забави темпото на хранене и да засили усещането за ситост.
Какво откри проучването?
В три свързани експеримента изследователи от Sensory Evaluation Centre на Penn State University изследвали как добавянето на люта чушка към ястията влияе върху количеството консумирана храна и процесите в устната кухина по време на хранене.
Общо 130 възрастни получили едно от две обедни ястия, като всяко било в две вариации: леко пикантно и силно пикантно. Учените внимателно балансирали рецептите, за да увеличат лютивостта, без да компрометират вкусовите качества на храната (разбира се, без да предизвикват нужда от литри мляко след хранене). Това постигнали чрез използването на сушена люта чушка и прецизно регулиране на съотношението между люта и сладка паприка.
Изследователите заснели участниците, докато те се хранели, за да анализират поведението им. Те измерили количеството консумирана храна и вода, продължителността на храненето, скоростта на ядене (в грамове на минута), честотата на хапванията и големината им. Освен това събрали данни за апетита, предпочитанията и нивото на пикантност преди и след храненето.
Резултатите показали, че лекото увеличаване на лютивостта със сушена люта чушка забавя темпото на хранене и намалява количеството консумирана храна и енергия – без негативно въздействие върху вкусовите предпочитания.
Какво означава това за нас?
„Важно е, че намаляването на консумацията се случи, без да повлияе негативно на удоволствието от храната", обяснява професорът по хранителни науки от Penn State, Джон Хейз. В трите експеримента учените установили, че макар степента на пикантност и количеството приета храна да варирали, участниците запазили удоволствието от храненето.
Интересно е, че количеството изпита вода не се различавало значително между леко и силно пикантните ястия. Това изключва хипотезата, че хората просто пият повече вода и се чувстват сити по-бързо. Освен това усещането за ситост преди и след храненето било сходно, въпреки че участниците консумирали по-малко храна, когато тя била по-пикантна.
Проучването предоставя една лесна и ежедневна стратегия за засилване на усещането за ситост и намаляване на апетита – ако това е целта ви. Разбира се, необходимо е допълнително изследване, за да се потвърдят и доразвият тези открития.
Все пак резултатите подчертават един прост начин за по-добър контрол върху хранителните навици, който може да бъде част от здравословен и балансиран подход към храненето.
© 2019 MenTrend. Всички права са запазени.
Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.
Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/
Коментари