Стафидите, зърнените храни, ябълките и горските плодове ще ви помогнат да се справите с желанието си за сладко, твърди испанската диетоложка Кристина Барантес.
Специалистът обясни, че желанието за консумация на повече храни с високо съдържание на захар е биохимичен процес. Когато консумирате захар, мозъкът ви освобождава допамин, серотонин и ендорфини - хормони, които предизвикват чувство на удоволствие и спокойствие.
Малко количество захар може да бъде част от балансирана диета, но твърде много захар може да доведе до наддаване на тегло, загуба на енергия и повишен риск от диабет и сърдечни заболявания. Също така, повишаването на кръвната глюкоза след консумация на шоколад и сладки напитки създава порочен кръг: след краткотраен емоционален тласък се появяват раздразнителност и умора.
Барантес казва, че храни с високо съдържание на фибри, протеини и здравословни мазнини, като киноа, елда, просо, ябълки, горски плодове и ядки, могат да помогнат за избягване на този ефект. Сладкарските изделия могат да се заменят и с алтернативи - натурални сиропи или стафиди, които не предизвикват резки скокове в глюкозата.
Диетологът добави, че за да контролирате желанието за сладко, трябва да поддържате здравословна чревна флора и да намалите нивата на стрес. Физическите упражнения, йогата и медитацията ще помогнат за това.
Лекарят отбеляза също, че не е необходимо напълно да се отказвате от сладкиши. СЗО препоръчва консумацията на не повече от пет грама чиста захар на ден. Експерти от Световната здравна организация уточняват, че захарта трябва да представлява 5% от дневния калориен прием.
© 2019 MenTrend. Всички права са запазени.
Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.
Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/
Коментари