Сушени плодове на закуска – лесна стъпка към по-дълъг живот

05 May 2025
MenTrend.bg
Aко редовно консумирате подсладени зърнени храни, може би е време за по-здравословни алтернативи. СНИМКА: ФРИЙПИК
Aко редовно консумирате подсладени зърнени храни, може би е време за по-здравословни алтернативи. СНИМКА: ФРИЙПИК

Изследователи от Университета за наука и технологии в Анхуей, Китай, откриха, че добавянето на сушени плодове към закуската може да намали риска от смърт вследствие на сърдечносъдови заболявания с 18% и риска от смърт от рак с 11%.

Проучването, публикувано в Nutrition Journal, анализира закуските на 186 168 британци. Участниците отговаряли на въпроси относно вида и количеството консумирани зърнени закуски. В последващ анализ, който отчитал смъртността от сърдечносъдови заболявания и рак, учените открили, че хората, които добавят сушени плодове към зърнените си храни, имат значително по-нисък риск от преждевременна смърт.

Интересен е и фактът, че хората, които добавят мляко към зърнените си закуски, също имат намален риск от смъртност.

Коя е най-добрата зърнена закуска?

Едно от основните открития в проучването е връзката между вида на консумираната зърнена храна и риска от смърт. Например, учените установили, че мюслито е свързано със значително по-нисък риск от смърт. Също така, умерената консумация на овесена каша намалява риска от преждевременна смърт.

От друга страна, докато мюслито и овесените трици помагат за здравето, други видове зърнени закуски могат да увеличат риска. Обикновените зърнени храни, като овесени хрупки, са свързани с повишен риск от сърдечносъдови заболявания, а подсладените зърнени закуски се асоциират с повишен риск от рак.

Ако сте привърженик на зърнените закуски, би било добре да прегледате състава на продуктите, които консумирате, за да направите по-здравословен избор.

Кои сушени плодове са най-добри?

Сега, когато знаем, че добавянето на шепа сушени плодове към сутрешното хранене може да бъде полезно за здравето, въпросът е – кои са най-добрите? Краткият отговор: зависи от личния вкус. Стафиди, кайсии, сушени сливи, фурми и червени боровинки са сред най-добрите варианти. Учените смятат, че процесът на сушене концентрира полезните вещества в плодовете – като калий, желязо, магнезий, калций и фибри.

Важно е да се отбележи, че сушенето леко намалява съдържанието на чувствителни към топлина витамини като витамин C, а някои производители добавят захар към продуктите си. Затова е добра идея да проверите етикета за добавени захари и евентуално да включите чаша портокалов сок за допълнителен прием на витамин C.

Какво означава това за нас?
Ключът винаги е балансът – ако зърнената закуска е част от добре балансиран хранителен режим, няма нужда от големи промени. Но ако редовно консумирате подсладени зърнени храни, може би е време за по-здравословни алтернативи. Също така, добавянето на повече протеини в закуската, като яйца или гръцко кисело мляко с плодове, е добър начин да разнообразите храненето си.

Ако все пак сте запалени по зърнените закуски, най-добрият вариант според учените е комбинация от мюсли, сушени плодове и мляко.

Ключови думи

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/