Яденето на големи количества яйца, противно на популярния мит, не повишава нивата на лошия холестерол в кръвта. Това твърди докторантът от Харвардския университет Ник Нориц, който изял 720 яйца в продължение на месец, за да развенчае мита.
Преди да започне проучването, Нориц изложи хипотеза, според която яденето на яйца не повишава холестерола, а напротив: намалява броя на липопротеините с ниска плътност (LDL) в кръвта. За да докаже предположението си, ученият изяжда две дузини яйца на ден.
Месец по-късно докторантът каза, че не е забелязал никакви негативни ефекти от диетата си. Освен това измерването показа, че количеството LDL в тялото му е намаляло с 18%.
Според някои експерти намаляването на нивата на LDL може да се дължи на работата на черния дроб, който при голяма консумация на яйца намалява производството на такива липопротеини.
Наскоро обаче гастроентеролози посъветваха хората с висок холестерол да ограничат количеството на храни с наситени мазнини, включително яйца, в менюто си.
© 2019 MenTrend. Всички права са запазени.
Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.
Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/
Коментари