Какво доведе до първото самоубийство на робот?

10 July 2024
Мария Незнакомова
Потребители разпространиха в мрежата снимка на робота самоубиец.

СНИМКА: Х
Потребители разпространиха в мрежата снимка на робота самоубиец. СНИМКА: Х

Автоматът, който е работил като чиновник в община в Южна Корея, се хвърлил сам по стълбите и се счупил непоправимо

За първи път в историята робот в Южна Корея се хвърли по стълбите и се разби на парчета, а медиите в страната определиха действията му като самоубийство. По случая дори е започнало полицейско разследване, което да установи обстоятелствата, довели до отчаяния акт.

Роботът бил част от администрацията на общинския съвет на град Гуми и имал собствена служебна карта за идентификация, също като колегите си от плът и кръв. Работното му време било от 9 до 18 ч. 

“Той беше един от нас, беше безупречен в задълженията си”, казват служители общинари. Използването на роботи не само в индустрията, но и в туризма и администрацията в Южна Корея е нещо напълно обичайно -

всеки десети работник в страната е машина, а тя е първа в света по наситеност на работната сила с механични служители

Самоубиецът бил открит около 4 часа следобед в подножието на стъпалата между първия и втория етаж смачкан след полет надолу от около два метра и половина и не давал признаци да е възможно да бъде рестартиран. Малко по-рано той бил забелязан да кръжи на едно и също място, изглеждал дезориентиран и някои си помислили, че нещо с него не е наред, но не обърнали достатъчно внимание.

Причините за случилото се тепърва ще се изясняват, но в социалните мрежи тръгнаха версии, че може би е прегрял от много работа, че е получил нещо като роботски бърнаут. Веднага започнали спекулации, че не е издържал на стреса. Пак в социалните мрежи потребители пуснаха снимка от инцидента.

Частите на робота са изпратени на производителя за анализ. Машината, която била на служба в съвета от август миналата година, е разработена от “Беар роботикс”, компания базирана в американския щат Калифорния. Въпреки че е работил като чиновник роботът - самоубиец не е бил хуманоид. По дизайн напомня на легендарния робот R2D2 от сагата “Междузвездни войни”.

За разлика от повечето обслужващи роботи, които са “закотвени” само на определен етаж,

този бил способен не само да се движи свободно навсякъде, но и да вика сам асансьора и да се качва и слиза с него в цялата сграда

Задачата му била да помага във всекидневни задачи като издаването и предоставянето на различни документи, да участва в различни кампании на общината и да дава полезна информация на гражданите. 

Заради инцидента общинският съвет е отложил намеренията си да наеме още един подобен робот. Самоубилата се машина е била първата по рода си в толкова голяма автономност.

Около седмица след публикациите за случая технически специалисти започнаха да оспорват версията са самоубийство, наричайки я твърде сензационна. Според тях цикленето на автомата на едно място е подсказвало за някаква повреда. Предполага се, че става дума за грешка в навигацията, отказ на някой от сензорите или за програмен бъг.

Така е изглеждал здравият робот преди да се самоубие.
Така е изглеждал здравият робот преди да се самоубие.
Ключови думи

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/