Най-якият "Батман" на 30 години - вижте кои са го играли през годините

10 July 2024
MenTrend.bg

"Батман" (сериал, 1943 г.)

Първият актьор, превъплътил се в ролята на Брус Уейн, е Луис Уилсън, който към момента на дебюта си в сериала е на малко над 20 години.

В рамките на 15 серии Батман и верният му помощник Робин се борят с японската мафия като тайни агенти.

Събитията се развиват малко след атаката срещу Пърл Харбър. Снимките в сериала са върхът на кариерата на Уилсън.

"Батман" (сериал, 1966)

Главната роля в поредицата на телевизионния гигант АВС Адам Уест получава благодарение на участието си в рекламата на разтворимата гореща напитка Nesquik.

Бъдещият продуцент на сериала го забелязва в ролята му на шпионин.

През 1966 г. актьорът дебютира като Батман и после неведнъж се връща към този образ - има пълнометражен филм и озвуч«ава различни анимационни.

През 2000 г. се прочу с озвучаването на кмета Адам Уест, което беше карикатура на самия него в сериала "Семейство Грифин".

"Батман" (игрален филм, 1989 г.)

Филмът, който направи Батман суперзвезда, излезе на 23 юни 1989 г.

Сюжетът бе по комиксите на издателството DC, а преди премиерата компанията Warner Bros прави поредица рекламни събития, които подгряват интереса на публиката.

В резултат на това цяло лято Америка говори за мръчния екшън с крилатия отмъстител, чиято роля бе изпълнена от Майкъл Кийтън.

Още в първия уикенд става ясно, че с филма на Тим Бъртън са ударили джакпота - отзивите на критиците са положителни, а първоначалният боксофис бе внушителните 411 млн. долара.

Освен това през 1990 г. филмът получи "Оскар", макар и от второстепенните - за най-добри декори.

"Батман завинаги" (игрален, 1995)

Създателят на Батман Боб Кейн, който е творчески консултант на филма, смята Вал Килмър за най-доброто екранно въплъщение на супергероя до онзи момент.

За тази си роля актьорът получава първия си наистина голям хонорар - 7 млн. долара.

"Батман и Робин" (игрален, 1997)

В най-лошия филм за Батман в ролята на главния герой е Джордж Клуни.

Въпреки звездния актьорски кастинг (Арнолд Шварценегер, Ума Търман, Алиша Силвърстоун, Крист О'Донъл) и Джоуел Шумахер като режисьор, филмът получава впечатляващ брой "Златни малинки" (наградите, обратни на "Оскар"), а дори самият Клуни го обявява за "пари, хвърлени на вятъра".

"Черният рицар" (игрален, 2008)

Главната роля в трилогията на Кристофър Нолън "Черния рицар" окончателно утвърди Крисчън Бейл в статуса му на суперзвезда на киното.

Интересното е, че режисьорът и актьорът първоначално бяха критикувани за това, че имат твърде сериозен подход към образа на Брус Уейн.

"Батмън срещу Супермен" (игрален, 2016)

Двукратният носител на "Оскар" (като сценарист и режисьор) Бен Афлек изигра Уейн Брус в два филма на режисьора Зак Снайдър, но и те се получиха доста неуспешни.

Феновете по принцип бяха против кандидатурата му, смятаха я за твърде посредствена, като включително имаше подписка за отстраняването му от ролята.

Въпреки първоначалния скептицизъм на зрителите играта на Бен Афлек беше оценена високо.

"Батман" (игрален, 2022)

При създаването на персонажа режисьорът Мат Рийвз решава да се отдели от образа на плейбой и светски лъв, затова вдъхновен от Кърт Кобейн, той прави от Батман мрачен отшелник.

Звездата от "Здрач" Робърт Патинсън прекрасно пасва на ролята, въпреки че първоначално мнозина коментират кандидатурата му негативно.

Филмът излезе на екран през 2022 г. и в рамките на показването спечели 770 млн. долара.

Ключови думи

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/