Какви са ползите от отказването на консумацията на месо

14 December 2025
MenTrend.bg
СНИМКА: freepik
СНИМКА: freepik

Учени от Университета в Единбург и Университета на Северна Каролина в Чапъл Хил разкриха, че намаляването на консумацията на преработено месо с една трета може да предотврати повече от 350 000 случая на диабет за десет години. Резултатите от проучването са публикувани в The Lancet Planetary Health. 

Намаляването на консумацията на преработено месо до еквивалента на десет парченца бекон ще намали честотата на сърдечни заболявания и колоректален рак.

Според проучването намаляването на консумацията на преработено месо с 30 процента би предотвратило 360 хиляди случая на диабет, 92,5 хиляди случая на сърдечно-съдови заболявания и 53,3 хиляди случая на колоректален рак за едно десетилетие.

Анализът установи също, че намаляването на консумацията както на преработено, така и на непреработено червено месо с 30 процента би довело до значително намаляване на заболеваемостта от диабет (с 1 073 400 души), сърдечно-съдови заболявания (с 382 000 души) и колоректален рак (с 382 000 души).

Намаляването на консумацията на непреработено червено месо с 30 процента предотвратява повече заболявания, отколкото консумацията на преработено месо. Това е така, защото средната дневна консумация на непреработено червено месо е по-висока от преработеното: съответно 47 грама на ден срещу 29 грама на ден.

Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: [email protected], https://www.cem.bg/