Разкриха до какви нарушения на съня води консумацията на алкохол вечер

23 June 2024
MenTrend.bg
СНИМКА: Pixabay
СНИМКА: Pixabay

 Пиенето на алкохол вечер нарушава цялостния баланс на фазите на съня, увеличавайки продължителността на дълбокия стадий на нощна почивка, разкри докторът от Кралския колеж в Лондон - Гай Медоус. Според него ефектът от всичко изброено може да доведе до влошаване на състоянието ни след събуждане.

Медоус отбелязва, че пиенето на алкохол преди лягане всъщност ви помага да заспите по-бързо. Но въпреки способността на алкохолните напитки да улесняват заспиването, качеството на съня под тяхно влияние ще намалее.

Специалистът обяснява, че алкохолът удължава фазата на дълбокия сън в ущърб на почивката, като по този начин нарушава баланса между различните фази на цикъла на нощната почивка. По-специално, бира, вино, коняк и други напитки намаляват продължителността на REM фазата на съня. REM фазата е отговорна за имунитета, нивата на стрес и подготовката на тялото за събуждане сутрин.

Според Медоус липсата на REM сън може да затрудни концентрацията, да причини забравяне и сънливост през деня.

В допълнение, пиенето на алкохол вечер повишава чувствителността на съня, което потенциално води до повече събуждания през нощта.

Ключови думи

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/