Учени съветват как да увеличите шансовете си да доживеете до 100 години

22 June 2024
MenTrend.bg
СНИМКА: freepik
СНИМКА: freepik

Воденето на здравословен начин на живот на 80 години увеличава шансовете ви да живеете до 100, показва ново проучване.

Учените са анализирали данни от 5222 души в Китай. 25% от хората, които са водили нездравословен начин на живот, са живели до сто години. В групата на здравословния начин на живот процентът е 32%. Освен това тези, които са водили здравословен начин на живот е по-малко вероятно да страдат от здравословни проблеми или проблеми с паметта.

„Придържането към здравословен начин на живот изглежда важно дори в по-късна възраст. Това предполага, че стратегиите за начина на живот могат да играят ключова роля в насърчаването на здравословното остаряване и дългия живот", отбелязват авторите на изследването.

Проучването също така показа, че спирането на пушенето, упражненията и правилното хранене са основните фактори за дълголетие.  В същото време шансовете за дълъг живот не се различават в градовете и селата.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/