Първи "миризлив Лувър" отваря в Париж – ще разкрие тайните на 246 вида сирене

18 June 2024
MenTrend.bg
Рокфор, бри, камамбер, морбие, кантал и много други техни прочути събратя ще имат своя първи постоянен дом в Париж. СНИМКА: FREEPIK
Рокфор, бри, камамбер, морбие, кантал и много други техни прочути събратя ще имат своя първи постоянен дом в Париж. СНИМКА: FREEPIK

Посетителите на музея ще могат да наблюдават процеса на производство на различни видове млечни деликатеси

Кой френски хранителен продукт заслужава повече от всичко да има свой собствен музей, където на едно място да бъдат събрани всичките му 246 разновидности, с които страната се гордее? Разбира се, че сиренето, без което на масата не сяда нито един уважаващ себе си французин.

Досега обаче идеята не беше реализирана и едва през този месец празнотата най-после ще бъде запълнена. Рокфор, бри, камамбер, морбие, кантал и много други техни прочути събратя най-сетне ще имат своя първи постоянен дом в Париж, където ще радват окото на посетители от цял свят под стъклен похлупак заради може би странните за някои чужденци аромати. Медии във Франция като “Фигаро” не се сдържаха да нарекат новата институция “вкусно миришещ Лувър”.

Как може да се управлява държава, която има 246 вида сирене? - попита някога реторично генерал Шарл дьо Гол. Според някои данни обаче това са само най-утвърдените, докато съвкупността им дори

надхвърля 1000 разновидности, някои от които изключително редки

Музеят, в който според създателите му сиренето ще е жив експонат, е разположен в самото сърце на френската столица – на остров Сен Луи, известен с художествените галерии, сладоледа и ултраскъпите си имоти. Колекцията се попълва от доста време и първоначално бе планирано музеят да отвори врати на 3 юни, но по последна информация от сайта му това ще стане на 14-и. Франция е вторият в света производител на сирене, а “Епоас дьо Бургон” (Epoisses de Bourgogne) миналата година бе обявено за най-доброто сирене на планетата по време на световната купа в тази индустрия. Неговата рецепта е изгубена, но открита отново през 1956 г., когато е възродено.

“Дадох си сметка, че в Париж вече са организирани много неща за популяризиране на виното. Винената култура е много развита във Франция. Сиренето също присъства много, но нямаше място, където хората да научат повече за процесите на производството му”, казва пред “Евронюз Франция” създателят на музея Пиер Брисон. Син на винари (семейството притежава лозе от 1100 хектара в Бургундия и винарна), Брисон завършва Националното училище за млечна индустрия в Ориак и преди 15 г. се установява в Париж, където отваря училище за производство на сирена. Но голямата му мечта е да създаде музей, посветен на този продукт, произвеждан от столетия в родината му. В продължение на цяло десетилетие той планира и търси финансиране и най-накрая реализира намерението си.

“Вложих всичко в този проект и сега всеки може да дойде и да види как се произвежда сиренето”, допълва младият мъж. Твърди, че неговата основна цел е да запали и други млади хора да се отдадат на тази професия, която, за жалост, в последните години запада. Брисон иска традиционните начини на производство да се предават от поколение на поколение – от това каква трева трябва да пасат животните, за да дадат подходящото мляко, до точния период и условия на зреенето.

“Все повече и повече хора напускат провинцията

и това не е лесна работа. Но е добре платена, защото добър производител на сирене изкарва солидни пари. Трудността е, че всеки ден произвеждате един и същ продукт и трябва стриктно да спазвате графика. Трябва да бъдете много педантични, за да запазите качеството постоянно”, обяснява Брисон. Според него в страната и чужбина има голямо търсене на традиционни сирена, но наличността е малка поради недостиг на работна ръка.

В музея ще има специални ателиета, където посетителите не само ще могат да гледат, но и сами да се включат в процеса на производството. Накрая, разбира се, ще могат да опитат и самия продукт, както и да си го купят, ако много им е харесал. Експозицията съчетава традиционализъм с нови технологии, защото голяма част от процесите ще могат да се наблюдават благодарение на интерактивни пространства и мултимедия. Най-запалените ще имат възможност да слушат лекции и да се включат в по-продължителни практически курсове по казеология (изкуството на правенето на сирена).

“Хората първо ще научат историята на сиренето от епохата на неолита до днес, ще се запознаят с френската култура, свързана с консумацията на този продукт, но след това ще могат да видят на живо как се прави сиренето и също така да говорят с производителя, което е важна част от нашата работа. Така ще разберат технологията на случващото се с млякото. Работим с много традиционни фермери. Отваряме малък прозорец в сърцето на Париж към провинциалната част на Франция”, разкриват още създателят и екипът му. Музеят обаче е разположен в столицата, за да може да привлече възможно най-широка публика, особено млада от университетите и училищата.

Разположен във великолепна каменна сграда на повече от 500 години (някога там се е помещавал ресторант “Нашите предци, галите”), музеят е и възможност за посетителите да се свържат отново с предците си, да научат историята на френското селско стопанство, като същевременно осъзнават какво точно влиза в състава на храните, които консумират. Последната точка стана особено важна за едно общество, което е все по-загрижено за здравето си, затова се стреми да се храни с по-полезни, чисти и произведени по по-етичен начин продукти.

В момента създателите на музея са в разговори с министерството на земеделието на Франция, за да може един ден там млади хора да ходят на стажове за навлизане в професията, съобщава радио “Франс”. Министър Марк Фено ще присъства на самото откриване.

Някои имали съмнения, че Брисон всъщност така дава тласък на бизнеса си. Но той контрира: “Който мисли така, нека да дойде и да види след година, ако дотогава не сме фалирали”. Рискът, който поема, е огромен, защото в случай на неуспех

цялото му предприятие може да се срине,

обяснява производителят. Инвестицията е за 1,5 млн. евро, като не е взел стотинка от нито една голяма млекопреработвателна компания, уверява той.

“Сиренето е участвало в много големи събития от нашата история”, обяснява Килиен Стенжел, преподавател в Европейския институт за история и култура на храненето. Изследователят се надява, че музеят ще издири и съхрани технологиите за производство на някои много редки видове сирена, които се правят само в отдалечени и ограничени по територия райони във Франция.

Билетите за музея струват 20 евро за възрастен, 13 за деца до 11 г. и 17 за младежи до 17 г. Представителите на синдикатите от селското стопанство влизат безплатно срещу картата си за членство.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/