Илон Мъск ще забрани iPhone в своите компании заради ChatGPT

11 June 2024
MenTrend.bg
Илон Мъск
СНИМКА: Wikimedia Commons
Илон Мъск СНИМКА: Wikimedia Commons

Милиардерът определи съвместната работа между двете компании като изключително опасна за безопасността на потребителите

Милиардерът Илон Мъск заплаши да забрани устройствата на Apple на територията на своите компании.  Предупреждението му идва след като в понеделник производителят на iPhone обяви партньорство с дружеството за разработка на изкуствен интелект (ИИ) OpenAI.

В поредица от публикации в социалната мрежа "X" Мъск сподели своите опасения, че двете корпорации няма да могат да защитят личната информация на потребителите. Той нарече намеренията им за софтуерната интеграция между чатботът и популярния гласов асистент Siri "неприемливо нарушение на сигурността" и заяви, че Apple "няма представа какво всъщност се случва".

„Абсурдно е, че от Apple признават, че не са достатъчно умни, за да създадат свой собствен изкуствен интелект, но по някакъв начин са способни да гарантират, че OpenAI ще защити сигурността и поверителността ви (обръща се към хората с айфони)!" написа Мъск след изявлението на компанията.

Милиардерът призна, че посетителите на централата на "X" в Сан Франциско ще бъдат принудени да "оставят Apple устройствата си на вратата, където те ще бъдат съхранявани във Фарадеева клетка", написа той, визирайки вид контейнер, който спира електрическите сигнала да влизат и излизат. Мярката ще бъде предприета, само ако производителят на айфони продължи съвместната си работа с OpenAI.

Миналата година Мъск успя да събере 6 млрд. долара от инвеститори, с които да финансира своя собствен проект за ИИ - xAI, чийто първи продукт, чатботът Grok, е предназначен да служи като "политически некоректен конкурент" на ChatGPT.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/