Колко трябва да бъде пулсът ви в покой?

11 June 2024
MenTrend.bg
Вашият пулс в покой е броят на ударите на сърцето ви в минута, когато седите или лежите. СНИМКА: ПИКСАБЕЙ
Вашият пулс в покой е броят на ударите на сърцето ви в минута, когато седите или лежите. СНИМКА: ПИКСАБЕЙ

В ерата на фитнес тракерите вече имаме лесен начин да следим пулса си във всеки един момент. От време на време числата привличат вниманието ни, докато седим или лежим. Числото е различно понякога и не сте съвсем сигурни какво означава това. Какво все пак се счита за нормален пулс в покой?

Вашият пулс в покой е броят на ударите на сърцето ви в минута, когато седите или лежите, без да сте извършвали твърде много физическа активност в продължение на няколко минути.

Каква е нормалната сърдечна честота в покой?

Нормалният пулс в покой е между 60 и 100 удара в минута. "Мислете за сърцето си като за кола, а кислорода в кръвта си като за гориво. Колкото по-бързо шофирате, толкова повече бензин използвате (толкова повече кръв трябва да се изпомпва). Повече бензин означава повече работа за сърцето, което може да го постави в постоянно претоварване", обяснява Кейт Трейнър, директор на Центъра за превенция на сърдечно-съдови заболявания в Масачузетската обща болница.

Какво означава бавен или ускорен сърдечен ритъм?

Бърз пулс в покой

Сърдечна честота, която е средно над 100 удара в минута, се нарича тахикардия. Можете да развиете висок сърдечен ритъм заради състояния като треска, анемия, дехидратация или физически или емоционален стрес, което предизвиква освобождаване на адреналин.

"Адреналинът е като бензин в огън за сърдечната честота", казва Кейт Трейнър. Това може да доведе и до по-големи проблеми - всичко от припадъци до по-сериозни проблеми като кръвни съсиреци, които водят до инсулт или евентуална сърдечна недостатъчност.

Изследвания установиха, че хората със сърдечна честота в покой от или над 84 удара в минута за период от пет години са с 55% по-голяма вероятност да умрат от сърдечно заболяване, отколкото тези с по-ниска сърдечна честота в покой.

Бавен пулс в покой

От друга страна, сърдечната честота в покой под 60 удара в минута се нарича брадикардия и може да причини недостатъчен приток на кръв към мозъка.

ДАнормално ниската сърдечна честота може да доведе до симптоми като чувство на умора, замаяност и дори може да причини загуба на съзнаниеУ, посочват експерти.

Има някои състояния, като заболяване на щитовидната жлеза, които могат да повлияят на това колко бързо бие сърцето ви. "За хората със свръхактивна щитовидна жлеза, наречена хипертиреоидизъм, излишното количество тиреоиден хормон може да повиши сърдечната честота", обясняват лекари и допълват: "обратно, хората с недостатъчно активна щитовидна жлеза, наречена хипотиреоидизъм, могат да имат по-бавен сърдечен ритъм."

"Без да прекалявате, едно от най-добрите неща, които можете да направите, за да поддържате здравословен пулс в покой, са упражненията. Трябва да включите както кардио, така и тежести в рутината си, за общо 150 минути на седмица", казва Трейнър.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/