Apple обяви iOS 18 с ChatGPT и по-персонализиращ се начален екран

11 June 2024
MenTrend.bg
iPhone СНИМКА: Pixabay
iPhone СНИМКА: Pixabay

Apple ще подсили своя гласов асистент Siri и операционната си система с ChatGPT на OpenAI, докато се стреми да навакса изоставането си в надпреварата с изкуствен интелект. Това стана ясно, след като компанията обяви своя голям софтуерен ъпгрейд за операционната система на iPhone - iOS 18. 

Актуализациите на операционни системи на iPhone и Mac ще позволят достъп до ChatGPT чрез партньорство с разработчика OpenAI.
ChatGPT може да се използва и за подобряване на други инструменти, включително генериране на текст и съдържание.

Тим Кук, главен изпълнителен директор на Apple, каза, че този ход ще издигне продуктите на компанията му "до нови висоти", докато открива Световната конференция на разработчиците в централата на технологичния гигант в Купертино, Калифорния.

Софтуерният вицепрезидент на компанията Крейг Федериги демонстрира набор от нови подобрения, идващи в собствените приложения на Apple и самата операционна система. И както се очаква, iOS 18 поставя основен фокус върху изкуствения интелект и AI функциите.  Новата софтуерна актуализация ще се появи тази есен. Apple позиционира това като огромен момент, обещавайки, че неговите всеобхватни нови AI функции ще ви помогнат в изпращането на имейли, да пестите време и да изразявате себе си по-лесно.

iOS 18 ви позволява да подредите приложенията и уиджетите на вашия iPhone на началния екран, както искате. Досега тези икони запълваха началния ви екран отгоре до долу, като понякога пречеха на фона, който може да харесате. Но iOS 18 трябва да ви позволи да подредите иконите си около фона си или по какъвто начин пожелаете – нещо, което Android предлага от много години.

Можете също така лесно да персонализирате външния вид на иконите на вашето приложение и да дадете на иконите си филтър в тъмен режим или да ги оцветите, за да съответстват на вашия тапет.

Федериги също каза, че iOS 18 ще ви позволи да размените функциите на камерата и фенерчето на заключения екран на iPhone. По този начин няма случайно да пускате фенерчето, докато го слагате в джоба си, но вместо това може да отворите друго приложение.

Apple също обяви, че iOS 18 също актуализира Центъра за управление. Със следващата операционна система ще имате повече контрол за неща, като музиката, която слушате и конкретни приложения. Можете също така да промените кои приложения да виждате, както и техния размер, така че да имате по-бърз достъп до бутоните, които използвате по-често.

Да позволите на някой да заеме вашия iPhone може да бъде изнервящо изживяване, особено ако не искате той да вижда или да има достъп до определени приложения. Но iOS 18 ще ви позволи да заключвате и скривате приложения. Ако заключите приложение, то ще изисква вашия Face ID или парола за отключване и достъп до него. И ако просто не искате някой да знае, че имате определено приложение ще можете да го скриете в папка Hidden apps.

Apple обяви също, че iOS 18 ще преработи галерията на вашия iPhone. Редизайнът трябва да улесни намирането на конкретни снимки, като организира снимките ви по повече начини, като месец и година. Снимките също ще бъдат организирани по теми, така че ако търсите снимки от пътуване, трябва да можете да ги намерите по-бързо. Актуализираното приложение също ще ви позволи да филтрирате екранни снимки, така че да не задръстват вашата галерия.

Компанията разкри, че пуска Apple Intelligence в iOS 18. Но на уебсайта на технологичният гигант пише, че тези подобрения ще бъдат налични само на iPhone 15 Pro и Pro Max. Сред многото нови възможности са, че ще може лесно да генерирате изображения в съобщения. iOS вече ще приоритизира известията по по-интелигентен начин, показвайки ви кое е най-важното, преди да преминете към пълния списък с неща, които сте пропуснали. Siri ще поддържа по-естествени взаимодействия и ще може да отговаря на много по-широк кръг от въпроси.

Siri също така ще може да предприема действия в приложенията на iPhone от ваше име. Можете да го помолите да изтегля снимки, да редактира изображения или да мести елементи в различни приложения. Като един пример Apple каза, че Siri може да извади снимка на вашата шофьорска книжка, автоматично да вземе номера й и да го постави във формуляр. Друга опция е създаване на всякакви емотикони, които можете да си представите, функция, която Apple нарича „Genmoji".

С iOS 18, ако носите второ поколение AirPods Pro, ще можете да взаимодействате със Siri, като кимате или поклащате глава. Така че, ако трябва да мълчите, защото бебето спи или вашият партньор е във важен телефонен разговор, можете да оставите Siri да работи, без да казвате нито дума.

Приложението Messages също ще получи актуализация с iOS 18. Със следващата операционна система ще можете да планирате съобщения за изпращане по-късно, да реагирате на съобщения  с емотикони и още функции. Така че, ако искате да подчертаете нещо в текст, можете да го удебелите, подчертаете или да използвате други ефекти, за да представите идеята си. Apple също така разширява сателитните комуникации на iPhone, за да позволи изпращане на съобщения чрез сателит .

Game Mode пък ще минимизира фоновите дейности на вашия iPhone, за да подобри производителността на вашата игра. Той също така ще има подобрена връзка с AirPods и безжични контролери за игри.

С iOS 18 ще бъде по-лесно да изпращате пари на вашите приятели и семейство с Tap to Cash. С тази нова функция можете да изпращате пари директно на други, като доближите своите iPhone, подобно на начина, по който можете бързо да пуснете чрез AirDrop снимка или съобщение до някого.

Приложението Voice Memos ще включва транскрипции, а приложението Phone вече може да записва разговори и автоматично да ги транскрибира.

Бета версията на iOS 18 е достъпна за изтегляне. Публичната версия на операционната система ще се появи на iPhone през есента.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/