"Мета" ще обучава изкуствен интелект със съдържание от социалните мрежи от Европа

10 June 2024
MenTrend.bg онлайн
Логото на "Мета"
СНИМКА: Пиксабей
Логото на "Мета" СНИМКА: Пиксабей

"Мета Платформс" (Meta Platforms), собственикът на "Фейсбук" (Facebook), планира да започне да включва съдържание на социалните медии от Европа, за да обучи своите модели на генеративен изкуствен интелект (AI), съобщи компанията в публикация.

"Мета" ще обучава своите големи езикови модели на LLaMA (съкратено от Large Language Model Meta AI), следващото поколение на голям езиков модел с отворен код, използвайки съдържание, което хората в Европейския съюз са избрали да споделят публично в своите платформи като "Инстаграм" (Instagram) и "Фейсбук", се казва в публикация.

Промяната изглежда въвежда подхода на компанията в Европа в съответствие с начина, по който третира данните, които подава в своите модели за генеративен изкуствен интелект от други места по света, въпреки предишната предпазливост поради строгите разпоредби на ЕС за поверителност и прозрачност.

Висш изпълнителен директор на "Мета" заяви през септември, че компанията използва публични публикации във "Фейсбук" и "Инстаграм", за да обучава своите модели LLaMA, като същевременно изключва частни публикации и съобщения, споделени само с приятели.

Гигантът на социалните медии заяви миналия месец, че ще започне да уведомява потребителите на своите платформи в европейския регион и Великобритания за това как използва публичната информация, споделена в услугите на "Мета", за разработване и подобряване на изкуствения интелект.

Групата за защита на неприкосновеността на личния живот - None of Your Business (NYOB - не е ваша работа) подаде жалби, оспорващи преместването в страни от цяла Европа, заявявайки, че уведомленията са недостатъчни, тъй като правилата за поверителност на ЕС изискват "Мета" да получи съгласие от потребителите, пише БТА.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)
Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/