При голям наплив към морето в Гърция през лятото минаваме без паспортна проверка

26 May 2024
Димитър Мартинов
Опашките на Кулата в петък бяха километрични. СНИМКА: ВИКТОРИЯ КОСТОВА
Опашките на Кулата в петък бяха километрични. СНИМКА: ВИКТОРИЯ КОСТОВА

Ще отбиват тировете на "Тракия" към морето, но само за 17 км, тунелите на "Хемус" с по 2 платна за Варна

Няма да се правят проверки на документи по границата с Гърция, ако има риск да се образуват опашки от коли на ГКПП-тата, научи “24 часа” от важен човек в МВР.

В такива случаи ще се задейства чл. 9 от Шенгенското споразумение и хората ще бъдат пропускани към Егейско море, без да спират. Това ще става след договорки между граничарите на двете страни, които ще преценяват опасността за задръствания по данните от трафика.

Така ще има по-малко чакане на браздата в предстоящия летен сезон. Очаква се поне 1 млн. българи да отидат в Гърция, румънци също ще пътуват към южната ни съседка. Мярката ще се въвежда на отделни пунктове за по няколко часа, докато трафикът се отпуши.

Подобно въведение е възможно след приемането ни в Шенген. За целта се задейства чл. 9 от споразумението. Договарящите се страни се задължават да приемат обща политика относно движението на хора. Те ще си помагат взаимно за тази цел, гласи той. От приемането ни в зоната за свободно пътуване този член вече е използван няколко пъти и има натрупан опит. По принцип той позволява да се ползва и на външна граница, така че не е изключено при нужда да се прилага и на браздата с Турция. За облекчаване на проверките говориха преди месец и шефът на Гранична полиция Антон Златанов и Христос Булумбасис от Гърция. А вътрешният министър Калин Стоянов обсъди с турския посланик Мехмет Саит Уянък как да се облекчи трафикът към Турция, която също е предпочитана дестинация за отдих от много българи.

С цел избягване на струпванията от Гранична полиция препоръчват да не се ползват само Кулата за Гърция, където в петък имаше засилени проверки, и Капитан Андреево за Турция, а и останалите ГКПП-та.

За да се облекчи трафикът не само към южната ни съседка, но и към родното Черноморие, МВР също предвижда конкретни мерки. Цяло лято тировете ще бъдат отбивани от магистрала “Тракия” в посока Бургас, но само за 17 км. Те ще бъдат пренасочвани по стария път за Пловдив край софийското с. Лозен заради ремонт. Ще се връщат на магистралата на 22-ия километър. В момента мярката се прилага в почивните дни, въведена е и за 24 май.

Поне до 6 юни пък ще има по 2 платна в посока Варна в тунелите “Топли дол” и “Правешки ханове” по магистрала “Хемус”. В първия ще има една лента за движение в посока София. В другия трафикът за столицата, най-вече тежкотоварният, ще се отбива от Ябланица до Правец.

Освен това за аутобана се обсъжда тировете да се отбиват от 16 до 20 ч в петък и от 16 до 21 ч в неделя. Засега няма такова решение, но мярката е въведена за почивните дни около 24 май.

Пренасочване на тировете от другите магистрали ще има само при нужда, а не за целия летен сезон. Подобна мярка действаше до пандемията, но след това отпадна. За да облекчат движението, пътни полицаи ще регулират всички изходи на градовете, светофарите ще минат на ръчен режим. Мярката ще се прилага в петък и неделя.

Всички камери за скорост ще работят - МВР разчита не само на 29-те стационарни, 147-те мобилни и 117-те триноги, но и на най-новите 20 снимачки, които хващат, включително дали колите имат задължителната застраховка "Гражданска отговорност". Глоби вече ще се връчват и от граничари на пунктовете, както предвижда промяна в наредбата.

За да облекчат трафика, пътни полицаи ще се движат в немаркирани коли и при нужда ще извеждат рисковите шофьори от движението. Засилени проверки ще има и за алкохол и дрога.

Освен това от Пътна полиция са предвидили и няколко тематични операции през летния сезон. Една от тях е насочена към децата, които ще са във ваканция и са най-уязвимите участници в движението. Тя ще е от 15 юни до 31 август. Ще има и акция за използването на обезопасителни колани, детски столчета и каски при мотористите.

Пътници предпологат, че потокът към Сърбия може и да е за концерта на Рамщайн тази вечер Снимка: Весела Бачева
Пътници предпологат, че потокът към Сърбия може и да е за концерта на Рамщайн тази вечер Снимка: Весела Бачева

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)
Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/