Ставайте бавно сутрин при магнитни бури, за да не ви се завие свят

08 May 2024
Д-р Бисер Георгиев

В началото на периода се очаква слаба геомагнитна буря. Тя е резултат от мощно изригване на плазма от Слънцето, последвано от отделяне на огромно количество енергия под формата на светлина, топлина и електромагнитни вълни. Потокът достига до Земята 1-2 дни след слънчевото изригване. В момента, в който тази енергия достигне до магнитното поле на Земята, настъпват смущения у хората. Младите усещат по-слабо тези колебания на геомагнитната активност, докато възрастните и болните са особено чувствителни. Влиянието на магнитната активност може да се сравни с ефекта от силно физическо натоварване. Могат

да се появят сърцебиене,

промени в кръвното налягане, аритмия, екстрасистоли.

Възможно е да се прояви състояние на повишена тревожност. Негативно се отразява и върху съня, апетита и концентрацията. Възможни са болки в стомаха, гадене, повръщане, пресъхване на устата, потене и втрисане.

Ако магнитната активност се променя през интервал от около една седмица, по-голямата част от хората са в състояние да се адаптират.

Когато промените настъпват бързо, адаптацията е почти невъзможна.

За да се преодолеят тежките последици върху здравето,

са важни движението, разходките,

спортът, като в дните след слънчево изригване трябва да се избягва прекалената физическа и умствена активност. В такива неблагоприятни дни нивото на холестерола в кръвта се повишава и затова е добре да се избягват мазните и сладки храни.

Задължително е хората, страдащи от сърдечносъдови заболявания като хипертония и вегетативна съдова дистония, да приемат редовно медикаментите, които са им назначени. Ако няма противопоказания, се препоръчва прием на 1 таблетка аспирин, който разрежда кръвта и така се намалява рискът от проблеми с кръвоносните съдове и сърцето. Много добре се намалява влиянието на магнитни бури след измиване с вода. Благоприятно е въздействието и на контрастния душ. В такива дни е добре да се приемат чайове и отвари с успокоително действие като валериан, маточина, мента, божур, жълт кантарион, както и плодови чайове с малина и ягода. От плодовете е желателно да се използват кайсии, боровинки, касис, лимон, банан, стафиди. Подходящи закуски са кашите от овес, елда, булгур, царевично брашно, приготвени с вода или нискомаслено мляко. Добре е

да се наблегне на рибата

Най-подходящият плод е бананът. Калият в него намалява действието на адреналина. Добре е да се яде ръжен хляб – в него има много витамини от групата В. Освен това в дни с аномалии сутрин не бива да се става рязко от леглото заради опасност от световъртеж.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/