Google пуска виртуален "д-р Хаус", точността му е 91%, в 50% от случаите е по-добър от лекарите

07 May 2024
24 часа
Виртуалният д-р Хаус е мечта за всеки пациент.
Виртуалният д-р Хаус е мечта за всеки пациент.

Google и DeepMind пускат виртуален д-р Хаус - Med-Gemini, който надминава очакванията на създателите си. 

Макар че подобни модели вече масово навлизат в медицината, този до момента е покрил 14 индустриални стандарта и не се бори като останалите с халюцинации и пристрастия.

"Med-Gemini има „фактически по-точни, надеждни и нюансирани резултати за сложни клинични разсъждения от своите конкуренти, включително GPT-4, съобщават от Google. Аргументите им са, че техният модел е постигнал 91,1% точност на MedQA, един от най-популярните тестове в тази сфера. Нещо повече, виртуалният д-р Хаус е надминал лекарите при обобщаване на медицински текстове, а клиницисти оценяват отговорите на Med-Gemini-M 1.0 като добри или по-добри от отговорите на експерти в 50% от случаите.

Освен това системата е обучена да се справя и със задачи от типа "търсене на игла в купа сено", ровейки и извличайки информация от здравни досиета и различни медицински бази с данни. 

Med-Gemini се представя добре и с медицинските показатели, познания, клинични разсъждения, геномика, вълнови форми, медицински изображения, здравни досиета и видеоклипове, твърдят изследователи.

От Google демонстрираха ефективността на Med-Gemini с няколко примера. В един от тях пациент изпрати изображение на кожна лезия и помоли Med-Gemini да помогне за диагностицирането й. Изкуственият интелект задава на пациента поредица от въпроси, след което посочва заболяването,  предлагайки възможни курсове на лечение.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/