Осъдиха холандец, взел 8300 евро от фирма от община Раковски за автомобил и се покрил

06 May 2024
Никола Михайлов
Съдебната палата в Пловдив.
Съдебната палата в Пловдив.

Първо се оправдавал, че не е в страната, после не можел да оправи документите, а накрая излъгал, че е превел парите обратно

Година условно получи нидерландец, измамил служител на фирма от община Раковски с 8300 евро за автомобил, който обаче не му изпратил. Наказанието му беше определено задочно, без да присъства в залата на Пловдивския районен съд.

Измамата станала преди 7 години. На 17 май 2017 г. служителят харесал кола от холандски сайт за автомобили втора ръка. Оказало се обаче, че обявата била публикувана от нидерландеца без той изобщо да има възможност да продаде превозното средство, тъй като не го притежавал. Според магистратите единствената му цел е била да измами евентуални купувачи. 

На следващия ден клиентът и продавачът говорили по телефона и се разбрали за цена - 8300 евро. Холандецът обещал да достави автомобила, след като получи плащането. В същия ден българинът наредил парите онлайн от сметката на фирмата, тъй като имал такива правомощия от управителя. Сумата била изпратена, но колата така и не тръгнала към България. 

След известно време купувачът се усъмнил и решил отново да се обади на продавача. Той му обяснил, че е извън страната си за около месец и ще може да организира транспорта едва след това. Този срок също минал, пак се чули по телефона и този път версията била, че автомобилът е купен на лизинг и холандецът не може да оформи документите за продажбата. На българите им писнало и изпратили покана да възстанови парите. Измамникът ги уверил, че е направил превода, но сумата така и не била върната. 

След запитване чрез Дирекция "Международно оперативно сътрудничество" била получена информация за собствеността на телефонния номер, с който се водила кореспонденцията. Той бил на името на холандски гражданин, собственик на фирма за търговия на едро с репатраци, платформи и високопроходими машини. Имал криминална регистрация през 2015 г. за измама, но делото било прекратено. 

За подобно престъпление законът предвижда от 1 до 6 г. затвор. След като разгледали всички факти и обстоятелства, пловдивските съдии преценили, че най-справедливото наказание е минималното, тъй като е минало твърде много време от измамата. То ще бъде изтърпяно условно, с 3-годишен изпитателен срок. Мъжът трябва да върне на фирмата, която е ощетил, 16 233,39 евро - левовата стойност на сумата, която е задигнал. Осъден е да плати 2000 лв. разноски на пострадалите и 650 лв. такса по уважения граждански иск. 

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/