Братя Аргирови 38 г. след трагедията: Бяхме до Чернобил, когато гръмна

28 April 2024
Симеон ДЕМИРЕВ и Николай ДИНОВСКИ

Комунистите, които бяха на власт тогава, излъгаха всички и ни изложиха на ужасен риск, казват Георги Мамалев и Данчо Караджов

"Приех го като обида и с гняв, че комунистите мълчаха и не ни казаха по-рано за аварията в Чернобил."

Това каза пред "България Днес" големият наш актьор Георги Мамалев. На 26 април 1986 г. се случва най-голямата авария в атомна електроцентрала в европейската история.

В България, която по това е време е част от социалистическия строй, обаче новината идва с дни закъснение.

Георги Мамалев
Георги Мамалев

"Не знаехме нищо. Дори си спомням, че имаше манифестации. Валя и дъжд, но чак след дни, и то заради западните държави се огласи, че е имало авария в Чернобил. Научихме и че тези от Политбюро се хранили с различни храни - защитени, пазени, за разлика от народа, за когото комунистите уж правеха мило и драго. Това беше поредното тежко престъпление на комунистите към българския народ", продължава Мамалев.

След като разбира какво се е случило, звездата от "Оркестър без име" се притеснява за семейството си. Все пак по това време е женен и с малки деца. Мамалев не смята, че аварията в АЕЦ "Чернобил" е предизвикана нарочно.

"Всичко лошо идва от север - и аварията преди 38 години, и войната сега", добави още обичаният ни актьор.

Централата в Чернобил все още продължава да работи
Централата в Чернобил все още продължава да работи

По време на аварията, която изправя на пръсти цяла Европа, легендата Йордан Караджов е на турне. Музикантът също много добре си спомня как никой у нас не е знаел какво се случва в Украйна, която тогава е част от СССР. И обвинява за това управляващите, които се опитвали да скрият всичко от народа.

"Бяхме на турне в България и чухме по радиото, че нещо е станало, но те така или иначе криеха информацията от цялото население. Впоследствие разбрах, че облъчване е нещо много страшно и се изплаших", сподели още фронтменът на "Сигнал".

Йордан Караджов
Йордан Караджов

Караджов смята, че в Русия и до ден днешен стават такива неща.

"Крият за всичко и мисля че няма да се промени светът в тази част на земята", добави Караджов.

По времето на аварията в Чернобил пък братя Аргирови се оказват суперблизко до епицентъра. Благовест и Светослав са на турне в Москва.

"Бяхме съвсем близо, но доколкото знам, ядреният облак е отишъл на северозапад към скандинавските стани и после е слязъл към България. Когато е слязъл към България, ние сме се били върнали в България", каза пред "България Днес" Благовест.

Благовест Аргиров е бил в Москва, когато става аварията
Благовест Аргиров е бил в Москва, когато става аварията

Аргиров не смята, че това е било провокация от руска страна, а просто стечение на обстоятелствата.

"Никой не може да си играе с живота на толкова много хора. Предполагам, че хората не са си вършили работата както трябва и не са били достатъчно подготвени", казва Благовест и добавя:

"Или не са извършвани редовно ремонтите. Изключвам абсолютно всякакви умишлени действия".

Големият български цирков артист Енчо Керязов си спомня, че по това време е бил с родителите си.

"Хората говореха за Чернобил, а след това млъкваха. Майка ми и баща ми не даваха ям марули, но без да ми казват причината", довери Керязов.

Според източници точно по време на манифестациите в София е имало много деца в деня с радиационния дъжд, които са марширували на жълтите павета и нищо не се каза по въпроса.

"Тези хора, тогавашните управляващи от БКП, са престъпници. Как си играеш с живота на децата", пита се Керязов.

Най-страшната катастрофа

В 1.23 ч. след полунощ на 26 април 1986 г. избухва взрив в четвърти енергоблок на атомната централа "Ленин". Това е най-тежката авария в историята на ядрената енергетика. Тя предизвиква облак от радиоактивни отпадъци, който преминава над части от СССР, Източна Европа и Скандинавия. Обширни райони в Украйна, Беларус и Русия са замърсени, а около 200 хил. души са евакуирани от родните си места. Близо 60% от радиоактивните отпадъци падат на територията на Беларус. Грешни решения и нещастни стечения на обстоятелствата довеждат до фатална експлозия.

Реакторите на Чернобилската АЕЦ са спрени и по-късно извадени от употреба. Четвърти реактор е заграден с нестабилен бетонен пашкул.

Според доклад на "Грийнпийс" от 2006 г. чернобилската катастрофа е довела до над четвърт милион случая на рак, от които почти 100 хиляди са се оказали фатални.

Официално само в Украйна 2,3 милиона души, сред които 220 000 "ликвидатори", се водят за "пострадали от катастрофата" в Чернобил.

Енчо Керязов
Енчо Керязов

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/