Tesla бърза с пускането на по-евтини коли

25 April 2024
Георги Луканов
Последният вариант Tesla Model 3 Performance. Снимка: Tesla
Последният вариант Tesla Model 3 Performance. Снимка: Tesla

Tesla иска да пусне на пазара по-евтини електрически автомобили по-бързо, отколкото планираше. Компанията собственост на Илън Мъск се надява по този начин да увеличи продажбите си, които са в застой.

Марката вече планира да започне производството на нова електрическа кола преди средата на следващата година. По-рано компанията съобщи на доставчиците, че по-достъпният модел, който се разработва под кодовото име Redwood, ще влезе в производство през втората половина на следващата година.

Tesla се бори с разочароващи продажби от известно време, отчасти поради ожесточената конкуренция в Китай. Ето защо Мъск наскоро обяви кръг от съкращения, с които ще бъдат премахнати повече от 10 процента от над 140 000 работни места по света.

Засега Tesla се придържа към краткосрочните си очаквания за растеж. "През 2024 г. растежът на обема на нашите превозни средства може да бъде значително по-нисък от темпа на растеж през 2023 г., тъй като нашите екипи работят за пускането на следващо поколение превозни средства и други продукти", казва компанията в тримесечния си отчет за приходите.

Tesla обяви, че е регистрирала първия си спад на продажбите от почти четири години през последното тримесечие. Оборотът е намалял с 9 процента на годишна база до 21,3 милиарда долара (19,9 милиарда евро). Анализаторите очакваха среден оборот от 22,15 милиарда. Печалбата на акция също беше по-ниска от очакванията. Нетната печалба е намаляла с 55 процента до 1,13 милиарда долара (1,06 милиарда евро).

Компанията на Мъск не успя да отговори на очакванията през първото тримесечие с приблизително 387 000 доставени автомобила. Това е с 8,5 процента по-малко, отколкото през същия период на миналата година и с 20 процента по-малко, отколкото през четвъртото тримесечие на 2023 г.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/